K rozluštění obsahu už nebudete potřebovat lupu

Praha - Tuzemští výrobci potravin začínají testovat, jak budou od roku 2014 vypadat jejich etikety a obaly. Novela zákona totiž zavádí od příštího ledna písmena velká minimálně 1,2 milimetru. Navíc výrazněji musí být označené i alergeny. Firmy tak zkoušejí, jak všechny povinné informace do určeného prostoru vměstnat.

Například jihočeská Madeta celkem produkuje asi 250 druhů výrobků. Nové obaly přitom budou potřebovat všechny, od mléka, másla či sýrů, až po jogurty a pomazánky. „Cena se bude pohybovat mezi 100 a 150 000 korunami na každý jeden druh výrobku,“ říká mluvčí firmy Marta Faktorová. 

Nejenom malá písmenka, ale i zvýrazněné alergeny nebo více výživových hodnot

Výrobci se na novelu zákona, která upravuje povinné informace na potravinách, připravují postupně. Od nového návrhu designu obalu až po jeho výrobu to pak trvá až šest týdnů. Písmenka ale nejsou jedinou změnou. Výrazněji, například tučným písmem, musí být označeny všechny alergeny. 

Drahomíra Vybíralová, marketingová ředitelka Polabských mlékáren:

„Na starém obale máme výživové údaje, čtyři hodnoty. Na novém obale budeme muset mít sedm hodnot.“

Lidé se od příštího roku dozvědí, kolik tuky ve výrobku obsahují nasycených mastných kyselin, kolik cukrů je v kolonce sacharidy a kolik soli v sobě výrobek má. A všechny informace musí potravináři vměstnat i na ty nejmenší produkty. 

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

„Nové předpisy o velikosti písma způsobí potravinářům řadu problémů. Zvláště v případě, když třeba vyvážejí do zahraničí a musí tam mít složení ve více jazycích,“ vysvětluje mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

Podobně jsou na tom také výrobci piva a nealkoholických nápojů. Podle Potravinářské komory už vymýšlejí nový design lahví a zvažují i přilepování skládacích příbalových letáků. Pokud totiž zákon nedodrží, hrozí jim pokuta až ve výši 10 milionů. 

Vydáno pod