Nečas: Alternativa k reformě penzí? Snížit důchod o třetinu

Praha - Mladí lidé spoléhající se na to, že je ve stáří stát zabezpečí, riskují život na hranici chudoby. Penzijní reforma je pak nutností, jelikož mezi mladou generací do 14 let a staršími nad 65 let se rozevírají nůžky stále víc. Premiér Petr Nečas to řekl na konferenci Budoucnost českého penzijního systému. Podle něj jsou všechny alternativy horší. Vláda by jinak musela kupříkladu sjednotit DPH na 26 procentech nebo snížit o třetinu důchody. Premiér zároveň zopakoval, že se druhý pilíř vyplatí polovině obyvatel Česka. Opoziční ČSSD chce ale v případě volebního úspěchu druhý pilíř zrušit. Úspory by poté měly být převedeny do pilíře třetího.

Kolem reformy se šíří „nepravdy“, tvrdí premiér

„Naším cílem je stabilizovat důchodový systém. Reforma ale měla proběhnout už před deseti lety,“ podotkl premiér s tím, že se kolem reformy „nabalila řada mýtů a nepravd, které vytvořily negativní mediální obraz“. Premiér se je proto na konferenci snažil vyvrátit. Není podle něj pavda, že reforma není potřeba. „Vývoj demografické situace je jednoznačný. Počet obyvatel nad 65 let dál roste, nůžky se rozevírají a po roce 2050 bude starších lidí dvojnásobek počtu dětí do 14 let. Také počet ekonomicky aktivních obyvatel na jednoho penzistu se snižuje,“ upozornil na data Nečas. Stávající systém podle něj připomíná pyramidovou hru - kdo později nastoupí, prodělá.

Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému jen 32 tisíc lidí. Penzijní společnosti přitom očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Lidé starší 35 let přitom mají na vstup do druhého pilíře už jen měsíc a půl. „Že je důchodová reforma dělaná jen pro bohaté, je mýtus. Vyplatí se polovině obyvatel. Důležité ovšem je, jakou strategii člověk volí,“ konstatoval Nečas. 

Lidé cestují i o desítky minut déle
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Nečas o alternativách:

„Alternativy k reformě existují, ale znamenalo by to zvýšit sazbu pojistného na 40 bodů – masivní zvýšení daní. Nebo růst a sjednocení DPH zhruba na 26 procentních bodech, zvýšení korporátní daně, či snížení penzí o třetinu.“

Premiér se dále snažil vyvrátit mýtus, že se v Česku dramaticky zvýšil věk odchodu do důchodu. Podle premiéra k tomu docházelo postupně. „Průměrný věk u ženy byl v roce 2010 necelých 59 let, časté jsou předčasné odchody do důchodu. Jsme tu ve společné skupině se zeměmi jako Slovensko, Řecko nebo Itálie. Těch 65 let by se mělo dosáhnout i rychleji,“ prohlásil Nečas. Zároveň dodal, že tento krok jde v ruku v ruce s tím, že v Česku rychle narůstá střední délka života.

Zda se Vám vstup do 2. pilíře vyplatí, můžete zjistit díky důchodové kalkulačce na webu ČT24. Odkaz ZDE.

Fondy? Bez rizik nejsou podle Nečase žádné. Sám si vybral konzervativní

Podle premiéra rovněž není přesné tvrzení, že ve spořicích fondech nejsou peníze v bezpečí „Neexistují bezpečné a nebezpečné systémy. Riskantní jsou všechny, třeba v případě ekonomických problémů daných zemí. Zmrazení valorizací jsou i v západních zemích běžná,“ upozornil Nečas. Sám pro sebe si v rámci druhého pilíře zvolil konzervativní strategii.

Nečasovi tak budou odcházet z jeho 150tisícového platu 4,5 tisíce na soukromý penzijní účet. Další tři tisíce si bude muset každý měsíc dodat ze svého. Premiér tak následoval svého ministra financí Miroslava Kalouska. „Vstoupil jsem z jednoduchého důvodu. Zhruba za 15 let, až půjdu do důchodu, tak v prvním pilíři budou maximálně chudinské dávky,“ říká Kalousek.

Premiér Petr Nečas:

„Snažíme se tímto systémem posunout mentalitu lidí ke změně uvažování. Umožnit i další nástroje, jak se mohou zabezpečit na stáří. Extrémně vysoká je závislost penzistů na státem organizovaném penzijním systému. Jde až o 95 procent. Je třeba tu závislost omezit dalšími nástroji, které zároveň zvyšují zásluhovost.“

Podle něj se navíc vláda při výstavbě druhého pilíře chovala uměřeně. Třeba Slovensko již muselo reformu penzí upravit, když devět vyváděných procentních bodů snížilo na čtyři.

  • Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.
  • Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

Nečas se vyjádřil i k návrhům ČSSD zavést v České republice takzvaný švédský model. „Druhý pilíř je inspirován právě tímto modelem,“ řekl premiér. „Zavedení švédského systému, jenž více prosazuje zásluhovost, do průběžného systému přitom znamená pro dvě třetiny obyvatel snížení důchodu. To ČSSD přitom neavizuje,“ dodal.

Reforma penzí zároveň podle Nečase sníží státní dluh. Schodek důchodového účtu nyní činí 50 miliard ročně, bez zavedení reformy by prý hrozil deficit 150 miliard korun ročně.

Ekonomové se na konferenci shodli, že druhý pilíř důchodové reformy je vzhledem ke stárnutí populace v České republice a zvyšování schodků z průběžného financování důchodů potřebný. Současný systém nicméně podle nich potřebuje úpravy.

„Má smysl druhý pilíř nadále kultivovat, ne jej rušit,“ řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník. Zásadní chybou podle něj je to, že není povinný. K rozhodnutí o jeho dobrovolnosti prý přispělo zpolitizování debaty o systému. Druhou vrstvou politického konfliktu je přítomnost finančních skupin v penzijním systému. Zámečník při této příležitosti připomněl, že tyto skupiny v zemi stejně spravují téměř veškerá aktiva.

„Je to dobrý krok vlády i se všemi jeho negativy,“ zhodnotil zavedení druhého pilíře další člen rady Jiří Schwarz. Důvodem malého zájmu o druhý pilíř je podle něj nedostatečná informovanost lidí, nutnost závazku na mnoho let a krátkodobá politická a dlouhodobá sociální nejistota. Druhý pilíř by zatraktivnila sleva na pojistném či dani a mezigenerační solidarita, dodal.

Premiér si podle svých slov dovede představit v budoucnu povinné spoření na penzi ve druhém pilíři, jak navrhovala pro současnou reformu většina členů Národní ekonomické rady vlády. „Nyní na to ale není zralá doba. Stejně by se povinné spoření překlopilo zpět na dobrovolné,“ podotkl. Také by prý časem mohlo dojít ke změně parametrů systému.

ČSSD: 2. pilíř zrušíme, úspory se „přelijí“ do penzijního připojištění

Opoziční ČSSD už mnohokrát avizovala, že hodlá druhý pilíř zrušit. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je o něj tak malý zájem, že jeho budoucí zrušení nebude složité a vláda by poté měla soustředit síly na stabilizaci průběžného státního pilíře financování penzí. „My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře,“ konstatoval Sobotka.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Jiří Salik Sláma

Podle šéfa ČSSD hrozí, že řada penzijních fondů kvůli malému zájmu lidí nestihne včas dosáhnout zákonem stanoveného minimálního počtu klientů, kterých musí mít každý fond do 24 měsíců od svého vzniku nejméně 50 tisíc. Nenaplněné fondy by pak byly zrušeny a jejich klienti převedeni do služeb jiného z fondů. „Jsme připraveni s těmi několika málo fondy, které tady zřejmě zbudou, po příštích volbách do Poslanecké sněmovny jednat o zrušení druhého pilíře. Budeme hledat takové technické řešení, které bude znamenat co nejmenší rizika a náklady pro stát a současně také pro občany a provozovatele,“ uvedl Sobotka.   

Roman Sklenák (ČSSD), stínový ministr práce a sociálních věcí:

„Reforma je na začátku a je to v podstatě fiasko. Nečas na konferenci vyslovoval nepravdivá nebo zavádějící tvrzení, nešlo o vyvracení mýtů. Vláda se podle něj snaží stabilizovat důchodový systém – tady ale jde o destabilizaci. Populace sice stárne, tento druhý pilíř ale situaci vůbec neřeší. Naše priorita je neoslabovat průběžný systém. To je problém této důchodové reformy – čím více lidí vstoupí do druhého pilíře, tím více se vyvede prostředků z průběžného systému. Pro stávající důchodce tak v systému zbývá méně peněz.“

Po zrušení pilíře dojde na valorizaci důchodů

Šéf ČSSD se neobává, že by kvůli zrušení druhého pilíře Česko čelilo arbitrážím ze strany majitelů penzijních fondů. ČSSD podle něj s dostatečným předstihem oznámila, že druhý pilíř po vyhraných volbách zruší. Díky tomuto kroku navíc bude mít stát podle Sobotky dostatek peněz na valorizaci důchodů pro seniory, kteří penzi pobírají nyní.