Byznysmeni varují před referendem: Členství v EU přináší Británii miliardy

Londýn – Řada britských byznysmenů varovala v otevřeném dopise vládní konzervativce před euroskepticismem. Poslanci podle nich upřednostňují politiku před ekonomikou. Mnozí toryové totiž volají po tom, aby Velká Británie opustila Evropskou unii. Byznysmeni přitom upozornili na skutečnost, že členství v EU Británii ročně vynáší zhruba 92 miliard liber (zhruba 3 biliony korun). Dopis byl uveřejněn v deníku The Independent.

Britský premiér David Cameron začátkem roku slíbil vyhlásit referendum o setrvání země v Evropské unii po britských parlamentních volbách v roce 2015. Chce využít toho, že země eurozóny budou ve snaze o udržení eura zřejmě potřebovat změny v unijních smlouvách, a při té příležitosti dojednat, aby Británie získala z Bruselu zpět některé pravomoci. 

Britové mají bránit svou pozici, ale z pozice člena EU

Celkem 19 signatářů dopisu uznává, že jsou potřeba reformy a ochrana Británie před myšlenkami Bruselu, jež by ohrozily postavení londýnského City, upozorňují ale zároveň na pozitivní aspekty členství v EU. „Ekonomické argumenty pro setrvání v EU jsou zcela přesvědčivé. Británii členství každoročně přináší odhadem 31 až 92 miliard liber, což je v přepočtu 1 200 až 3 500 liber pro každou domácnost,“ napsali signatáři. 

Londýnská City
Zdroj: Isifa/Rex Features/High Level

Byznysmeni v dopise obviňují euroskeptické poslance z toho, že voláním po odchodu Británie z EU opouštějí národní zájem. Mezi osobnostmi, které dopis podepsaly, jsou například ředitel reklamní agentury WPP Martin Sorrell či zakladatel společnosti Virgin Group Richard Branson, ale též zástupci společností BT, Shell, Lloyds Banking Group a Deloitte. 

Výňatky z dopisu:

„Co bychom měli teď v první řadě dělat? Převážně tvrdě bojovat za konkurenceschopnější Evropu.“

„Měli bychom tlačit na posílení a prohloubení jednotného trhu, jenž by zahrnoval energetiku, dopravu a telekomunikace.“

„Měli bychom podporovat členství Británie v EU, stejně jako bránit svou pozici.“

„Výhody členství v drtivé většině převažují nad náklady, a kdo tvrdí něco jiného, upřednostňuje politiku před ekonomikou.“

Před rostoucím euroskepticismem v řadách toryů varoval i bývalý ministr zahraničí a konzervativec Lord Howe. Podle něj Cameron svým prohlášením o referendu „otevřel Pandořinu skříňku“ a „infikoval tak samotnou duši strany“. Současný ministr zdravotnictví Jeremy Hunt ale tvrdí, že Howeova vize reality skutečnosti neodpovídá a konzervativci mají v otázce vztahu k Evropě „zcela jednotný názor“.

David Cameron
Zdroj: ISIFA/Oli Scarff/Getty Images

Referendum? Návrh zákona z pera konzervativců zřejmě neprojde

Protievropské postoje se v Británii šíří už delší dobu, a to nejen mezi konzervativními poslanci, ale také mezi veřejností. Čím dál více příznivců si proto získává protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která hrozí odebrat voliče konzervativcům. 
Ti v polovině května zveřejnili návrh zákona, který by Spojené království zavazoval uspořádat do konce roku 2017 referendum.

Šance na schválení návrhu v parlamentu jsou ale malé. Euroskeptické jádro konzervativní strany totiž nemá dost hlasů, příznivěji se k EU stavějí také vládní liberální demokraté a opoziční labouristé.