Jančura: Student Agency by měla dostat metál

Praha - Stát by měl firmě Student Agency provozující známé žluté autobusy děkovat za to, že přiveze většinu cestujících a do státní kasy odvede miliony korun na daních. V dnešním Dobrém ránu to předsedovi antimonopolního úřadu (ÚOHS) Martinu Pecinovi řekl majitel brněnské firmy Radim Jančura. ÚOHS vyšetřuje Student Agency za to, že údajně poškodila konkurenci, když jízdenky na trase z Prahy do Brna prodávala pod cenou. Podle Peciny tak zneužila svého dominantního postavení na trhu.

„Zabýváme se tím, zda Student Agency má dominantní postavení na lince Praha-Brno. Jestliže ho má, musí se chovat tak, jak je povinnost dominantního soutěžitele,“ vysvětlil Pecina s tím, že dominantní postavení by firma měla v případě, kdyby ovládala 70 procent trhu.

Správní řízení s Jančurovou společností zahájil ÚOHS v polovině června na podnět konkurence. Student Agency se měla dopustit nekalého jednání, když jízdenky na lince z Prahy do Brna prodávala za sníženou sazbu padesáti korun v časech, kdy na stejné trase vyjížděly autobusy konkurenční společnosti Asiana. Podle Peciny by byl celý případ v pořádku v případě, že by snížené ceny platily na dané lince pro všechny cestující společnosti ve všech časech, to se však nestalo.

Jančura se tvrzení úřadu brání s tím, že sníženou cenu zavedla jako první právě Asiana. „Konkurence přišla s tím, že nám ukradne cestující. Nasadila cenu 50 korun a my jsme byli nuceni tu padesátikorunu kopírovat s tím, že jsme ji dali pouze části cestujících,“ uvedl.

Jančura odmítá také tvrzení úřadu o dominantním postavení. Student Agency podle něj na lince Praha-Brno odveze zhruba polovinu cestujících. „Podle mého názoru dominantní postavení v žádném případě nemáme, a to především proto, že na této lince soutěží dalších dvacet autobusových soutěžitelů a jsou zde i České dráhy, které navíc dostávají dotace,“ zdůraznil. „Měli bychom dostat metál za to, že odvezeme tolik cestujících a do státního rozpočtu přinášíme několik desítek milionů korun. Zato České dráhy podle této statistiky neodvážejí vůbec nic a dostávají z našich daní 650 milionů pouze na linku z Prahy do Ostravy,“ dodal.

Jančura již dříve Pecinovi vzkázal, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by měl raději řešit problémy, které trápí občany, například stále dražší elektřina a stále vyšší zisky ČEZu. „Student Agency jedná jako typický soutěžitel, který v okamžiku, kdy je malý a máme se ho zastat, říká, že jsme nejlépe fungující úřad. V okamžiku, kdy se dostane do obrácené pozice, vysvětluje nám, že jsme úplně k ničemu,“ reagoval na to Pecina a poukázal na tři roky starý případ proti ČSAD Liberec.

Vydáno pod