Odtrhnete se a zhroutí se vám finanční systém, varuje Skoty Londýn

Londýn – Nezávislému Skotsku by podle britské vlády mohla hrozit „kyperská“ krize. V případě odtržení od Británie by totiž mělo nadměrně velký finanční systém a nebylo by schopné udržet současnou úroveň ochrany bankovních vkladů. Před těmito riziky varuje ministerstvo financí ve studii o následcích, které by způsobilo oddělení Skotska od Spojeného království. Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014.

„Majetek bank by byl více než 1 250 procent skotského hrubého domácího produktu, čímž by Skotsko bylo náchylné k finančním otřesům a nestálosti tohoto sektoru,“ uvedlo britské ministerstvo v prohlášení ke zprávě, která má být dnes zveřejněna.

S dvanáctinásobkem velikosti skotské ekonomiky by tak byl bankovní sektor ještě více přebujelý, než tomu bylo na Kypru. Tamní banky držely aktiva odpovídající devítinásobku kyperské ekonomiky a náklady na záchranu finančních ústavů ohrožených rizikovými úvěry prudce rostly. Zbytek příběhu už je znám – Nikósie byla nucena se s mezinárodními věřiteli dohodnout na finanční pomoci.

Skoti by přišli o pojištění vkladů

V případě získání samostatnosti by navíc přestal Skotsko pokrývat systém, který zajišťuje v Británii garanci bankovních vkladů a chrání výplaty důchodů. „Udržet uspořádání, které chrání britské vkladatele před finančními otřesy, by mohlo být v nezávislém Skotsku těžké a nákladné,“ píše se ve zprávě.

Británie nyní garantuje bankovní vklady do výše 85 000 liber (2,6 milionu korun) a systém financují britské banky. Struktura skotského bankovnictví však podle studie nebude takovému systému vyhovovat, protože trh vkladů budou ovládat jen dva velké finanční ústavy. Kdyby jeden z nich zkrachoval, náklady na vyplacení vkladů by téměř plně nesla druhá banka, varovalo v dokumentu ministerstvo.

David Cameron a Alex Salmond podepsali dohodu o referendu
Zdroj: ČTK/AP/Gordon Terris

Pokud se obyvatelé v referendu vysloví pro odtržení Skotska, po více než 300 letech by skončila jejich unie s Anglií. S tím se ale nechce smířit britská vláda, podle níž by nezávislost přinesla Skotsku nejistou budoucnost.

Podle průzkumů veřejného mínění podporuje hnutí za nezávislost Skotska asi třetina voličů. Za kampaní za nezávislost stojí Skotská národní strana (SNP), která ovládá skotský parlament. SNP vládní zprávu odmítla. V úterý chce představit vlastní studii, která zdůrazní výhody případného odloučení Skotska od Británie.