Airbnb chce postavit 20 tisíc vlastních domů k pronájmu. Budou se odemykat telefonem

Pronajímatel krátkodobého ubytování Airbnb chce do dvou let postavit na celém světě na 20 tisíc domů. Jejich pronájem se bude uzavírat na rok a nájemníci budou mít možnost byt dále prostředkovat dalším klientům. Americká firma doufá, že si tak vylepší reputaci mezi majiteli bytů a státní správou, napsal ve svém internetovém vydání francouzský deník Le Figaro.

  • Sdílená ekonomika vznikla z anglického sharing economy. Jde o model podnikání, který je postavený na pronájmu, výměnách anebo i sdílení majetku. Mezi nejběžnější formy sdílení majetku patří opakovaný pronájem nemovitostí v období, kdy je majitel nevyužívá, nebo sdílená doprava. Služby sdílené ekonomiky v Evropě generovaly v roce 2013 kolem 15 miliard USD a v roce 2025 by to mělo být již 335 miliard. V Česku se do budoucna odhaduje podíl kolem jednoho až dvou procent HDP. Služby sdílení nabízí například taxi aplikace Uber nebo Liftago, zprostředkovatel ubytování Airbnb a další.

Jeden nájemní dům má vzniknout ve floridském městečku Kissimmee. Je to strategické místo, vzdálené půl hodiny jízdy autem od zábavního parku Walt Disney World, který ročně přiláká více než 20 milionů návštěvníků. Obytný komplex bude čítat 324 bytů a Airbnb jej postaví ve spolupráci s místním developerem. Budova nazvaná Niido mu bude také patřit. Nájemníci, kteří dostanou roční smlouvu, budou moci svůj byt až na 180 dní v roce pronajmout dál. 

Nájemníci, kteří se rozhodnou svůj byt dál pronajímat, se stanou součástí programu „Friendly Buildings by Airbnb“, uvedla stanice BFM Business. Příjmy z pronájmu si v rámci programu rozdělí mezi sebou majitel, kterému bude náležet 25 procent částky, s nájemníkem, který dostane zbytek. Airbnb si vezme tříprocentní poplatek za zprostředkování. Cena bytů ani výše nájmu v plánované budově ještě není známa.

Dům se bude podobat hotelu, aby se pronajímání usnadnilo. Dveře nebudou na klíč, ale budou se otevírat pomocí chytrých telefonů. K dispozici budou bezpečné úschovny a domovnické služby. Nájemníci nebudou muset přijímat hosty osobně, na místě to za ně vyřídí služba „MasterHote“. Domovník je přivítá, zajistí úklid a výměnu povlečení. Návštěvníkům bude k dispozici, pokud budou mít dotazy, a pomůže jim s případnými problémy, které by se během pobytu mohly vyskytnout.

Airbnbizace

Airbnb se snaží pomocí těchto projektů udobřit si majitele nemovitostí a bojovat se stížnostmi sousedů na nepatřičné chování turistů v pronajatých bytech. „Tato spolupráce je důkazem, že majitelé, developeři a Airbnb mohou spolupracovat, všichni na tom získají a zlepší se služby návštěvníkům,“ uvedl Jaja Jackson, který je v Airbnb ředitelem organizace Global Multifamily Housing Partnerships.

Firma se také snaží uklidnit některá města, která se obávají poklesu nabídky ubytování. Tváří v tvář „airbnbizaci“, která vyhání z historických center měst jejich obyvatele a nahrazuje je turisty, zpřísňuje čím dál víc měst pravidla turistického pronájmu, třeba Paříž či Berlín. Airbnb uvedla, že byty v rezidenci Niido budou muset být nejdřív pronajaty a teprve pak se začnou nabízet na jejím webu.

  • Službu amerického internetového zprostředkovatele turistických pronájmů Airbnb využilo v loňském roce k ubytování v České republice přes milion lidí, dalších více než 420 tisíc lidí s pomocí Airbnb vycestovalo z Česka do zahraničí. Vyplývá to z dat, které Airbnb zveřejnila. Služba funguje v ČR od roku 2009.
  • „Česká republika je domovem čilé komunity hostitelů, kteří ve svých domovech přivítali turisty z více než 150 zemí,“ uvedla společnost Airbnb s tím, že do Česka takto v roce 2017 přijelo 1,02 milionu hostů.
  • Typický český poskytovatel ubytování podle Airbnb pronajímá bydlení 37 dní v roce, za což si průměrně vydělá 2300 amerických dolarů (zhruba 47 100 Kč). „To je pro běžné lidi a rodiny významný příjem,“ uvedla dále firma.
  • Například ale v Praze podle společnosti Blahobyty, která je největším správcem pronajímaných bytů přes Airbnb v metropoli, počet aktivních hostitelů stagnuje. Loni v prosinci bylo zaregistrováno na Airbnb v Praze 3211 hostitelů, kteří poskytovali ubytování, o rok dříve to bylo 3578 hostitelů. Celkem je v hlavním městě podle únorových údajů Airbnbkolem 7200 hostitelů, v celé ČR přes 10 tisíc.
  • Trh domácího ubytování však začíná být regulován. Finanční správa loni vydala pravidla pro danění z výdělku prostřednictvím ubytovacích platforem. „Mnoho majitelů bytů se postupně profesionalizuje. To v praxi znamená, že nejenže se zpomalí nárůst počtu nových pronajímatelů, ale zejména to stávající vlastníky vede k tomu, že vyhledávají služby či společnosti, které budou situaci řešit za ně. To je nejen nabízet ubytování, ale i řešit potřebnou administrativu a podobně,“ uvedl již dříve zakladatel startupu Blahobyty Adam Nedvěd.
  • Ministerstvo financí navíc navrhuje sloučení poplatku z ubytovacích kapacit a rekreačního a lázeňského poplatku do jednoho poplatku. Tomu by tak podléhal krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel. Cílem je, aby nebyly zvýhodňovány osoby podnikající například právě přes Airbnb.
  • Zdroj: ČTK