Bar vytesaný z ledu uprostřed pouště? V Dubaji žádný problém

Dubaj – Jak se v zemi, kde teploty přes den neklesají pod čtyřicet stupňů, příjemně ochladit po čase stráveném venku na slunci? Navštívit ledový bar Chillout Ice Lounge. Než si však návštěvník zasedne k ledovému stolu, stráví několik minut v tzv. nárazníkových zónách. Teplota v celém baru je totiž neustále pod nulou. Z originálního baru doslova uprostřed pouště ale nejsou nadšeni ekologové, podle nich totiž je to zbytečné plýtvání energií.

Více než šedesát procent rozlohy země zabírá horká poušť. Pokud ale turista zavítá do nového baru v Dubaji, bez teplého kabátu nebo čepice se neobejde. „Když se řekne Dubaj, tak se Vám vybaví slunce a horko. My jsme tady vytvořili něco unikátního – bar celý z ledu,“ říká provozní ledového podniku Hani Fanoos. Zároveň dodává, že vzhled baru se mění každý rok. Během Ramadánu jej totiž zavřou a vytvoří nový design.

Nápojový lístek vytesaný v ledu, ledové stoly, sedačky i sochy – tento interiér, kde teploměr neustále ukazuje 6 stupňů pod nulou, se stal doslova trhákem pro horkokrevné národy. „Já jsem vždycky chtěla vědět, jak vypadá zima, a v tomhle baru se mi to splnilo,“ svěřila se jedna z návštěvnic.

Poprvé se brána ledového království uprostřed pouště otevřela před pěti lety. A přestože cena čtyřicetiminutové návštěvy s horkou kávou vyjde na 16 dolarů (v přepočtu zhruba 320 korun), vypije si ji tam až 100 turistů denně.

Stejné nadšení ale nesdílejí ekologové. „Celá ta doprava ledu na poušť má obrovskou spotřebu energie,“ stěžuje si Martin Mikeska z Hnutí DUHA.

Pro návštěvníky, které omrzí chlupaté čepice nebo teplé boty, už teď architekti v Dubaji chystají další zajímavost – hotel s pokoji ukrytými deset metrů pod mořskou hladinou s výhledem na útesy a barevné ryby.

Ledový bar uprostřed pouště (zdroj: ČT24)