Před sezónou ceny benzinu opět rostou. Má smysl snižovat daň?

Praha – Zlevňování pohonných hmot bylo trendem posledních několika týdnů, před nadcházející turistickou sezonou se ale zastavilo. V polovině krajů už benzin o pár haléřů zdražil. Řidičům zatím neuleví ani snížení spotřební daně na pohonné hmoty – návrh šéfa hospodářského výboru Milana Urbana (ČSSD) se sice po několika měsících dostal na program sněmovní schůze, ale poslanci o něm opět nerozhodli. Hlasování totiž nestihli.

Třináct korun u benzínu a jedenáct u nafty – tolik z každého litru kasíruje stát jen na spotřební dani. Poslanec Milan Urban navrhuje ubrat 1,50 Kč u benzinu a 2,50 Kč u nafty. Spor se vede o to, zda výsledná čísla potěší stát, nebo jen řidiče.

Urban předpokládá, že levnější palivo přiláká k pumpám zahraniční dopravce, ti utratí víc a stát ve výsledku vydělá. „I kdyby to bylo s nulou pro státní rozpočet, znamená to, že firmy budou platit za naftu o 2,50 méně a lidé také,“ dodává.

Ministr financí nesouhlasí. „Museli bychom na těch pumpách vytočit o 25 procent víc. Tomu nevěří samozřejmě ani pan poslanec Urban,“ prohlásil Miroslav Kalousek (TOP 09).

KDE JE V EVROPĚ NEJDRÁŽ?

Nejvíc zaplatí řidiči za litr benzinu v Norsku – 51,30. Tankování se prodraží také v Nizozemsku, kde litr benzinu vyjde na 45,80, což je o deset korun víc než v Česku. Vysoké ceny pohonných hmot si drží také Itálie (za litr benzinu 44,60).

… A KDE NEJLEVNĚJI?

Nejlevnější benzin je momentálně v Rumunsku, litr tam stojí 32,90 (jeho cena je dokonce nižší než cena nafty, což nebývá obvyklé). Nízké ceny se tradičně drží i v Lucembursku, kde mají nejlevnější naftu v celé Evropě (litr za 30,20). Cenově příznivé je i Polsko, kde jsou benzín i nafta zhruba o korunu levnější než v České republice.

Jak tedy ušetřit?

Řidiči nemusí čekat, až jim politici sníží spotřební daň. V reálném provozu můžou sami ušetřit i mnohem víc, například tím, že se budou vyhýbat drahým pumpám na frekventovaných tazích. Jak zjistili redaktoři ČT, rozdíly mezi pražskými benzinkami vzdálenými jen pár kilometrů činí i několik korun.

Evropská komise prošetřuje podezření, že ceny pohonných hmot neurčovala v minulých letech jen neviditelná ruka trhu, ale naopak tajná kartelová dohoda velkých ropných koncernů. V kancelářích společností Royal Dutch Shell, BP a Statoil proto provedli inspektoři neohlášené razie. Více se dočtete zde.

Vybrat levnou čerpací stanici pomůže třeba Česká pošta, jejíž doručovatelé sbírají data a následně je zveřejňují na www.tankujlevneji.cz. ČT zkusila prověřit několik náhodně vybraných míst – ceny souhlasily. Nevýhodou poštovního webu ale je, že stále nemá dostatečně husté pokrytí. K použití se v takovém případě hodí aplikace jiných poskytovatelů – bývají zdarma, mají často bohatší databázi a nabízejí také verzi pro mobilní telefony.

Ceny pohonných hmot tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Významně se dá na pohonných hmotách uspořit i rychlostí a stylem jízdy, které mohou ke spotřebě přidat až dva litry na každých sto kilometrů. Desetiny litru pak přidá například zahrádka na střeše auta, podhuštěné pneumatiky a zbytečná kila v kufru. Detailisté mohou řešit i barvu karoserie. Zchladit v létě klimatizací rozpálený tmavý vůz totiž může být na spotřebu paliva až o deset procent náročnější než udělat to samé u světlého auta.