Americký trh práce nabírá sílu, žádostí o podporu je nejméně za 44 let

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech byl minulý týden nejnižší za 44 let. Po zářijovém poklesu zaměstnanosti v důsledku hurikánů tak čtvrteční údaje ministerstva práce USA dokládají, že americký pracovní trh ožívá.

V prvním říjnovém týdnu pobíralo v USA podporu v nezaměstnanosti 1,89 milionu lidí. To bylo nejméně od prosince 1973. Pod dvěma miliony se tento počet drží už 27 týdnů. 

Počet nových žadatelů o podporu se snížil o 22 tisíc na 222 tisíc, což bylo nejméně od března 1973. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali, že nových žádostí bude 240 tisíc.

Pokles v počtu žádostí byl nejsilnější od dubna, což bylo ale pravděpodobně způsobeno pondělním svátkem v USA. Méně kolísavý čtyřtýdenní průměr počtu žádostí, považovaný za lepší ukazatel trendů na trhu práce, klesl o 9500 na 248 250.

Hurikány Harvey a Irma způsobily, že na začátku září bylo mimo jiné uzavřeno více než 100 tisíc restauračních zařízení. Počet žádostí o podporu proto tehdy vystoupil až na 298 tisíc.

Růst ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zrychlil na 3,1 procenta z 1,2 procenta v předchozím kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za více než dva roky. Za první pololetí činil růst největší světové ekonomiky 2,1 procenta.

Vydáno pod