Firmy chtějí růst. Zatímco české sází na inovace, zahraniční na zaměstnance

Firmy chtějí růst (zdroj: ČT24)

Devět z deseti českých firem plánuje příští rok růst. Každá třetí dokonce o víc než deset procent, vyplývá z průzkumu společnosti EY. Ekonomických výkyvů, politické nestability nebo silnější koruny se české firmy nebojí, nedostatku pracovníků ano. Chtějí proto modernizovat výrobu, a to víc než firmy v jiných zemích.

Ekonomice se daří a společně s ní si věří i firmy. Jejich majitelé plánují pro příští rok výrazně růst, a to i mimo domácí trh, jak vyplývá z průzkumu poradenské společnosti EY mezi českými a světovými podnikateli. Nejvíce českých (36 procent), respektive světových podnikatelů (34 procent) plánuje pro své firmy na rok 2018 růst o pět až deset procent.

Za největší problém, který jim může zkomplikovat jejich plány, považují nedostatek kvalitních lidí. Překážku pro další růst v něm vidí až dvě třetiny firem.

Jak chtějí české firmy růst v roce 2018?
Zdroj: Průzkum společnosti EY

Kromě kvalifikované síly je však podle firem nezbytné inovovat a modernizovat. V této oblasti jsou však ty české nadprůměrně inovativní. Třetina z nich plánuje v příštím roce investovat do inovací, nových technologií a vlastního výzkumu a vývoje. Ve světě je to pětina firem, protože zde převažuje spíše trend investovat do lidského kapitálu, tedy vlastních zaměstnanců.

Čtvrtina globálních podnikatelů vnímá investice do vlastních zaměstnanců, jejich kreativity a experimentálních projektů jako primární způsob pro inovace.

„Doposud byly české firmy při investování do nových technologií spíše opatrné. Naráží ale na limity organického růstu. Inovace, investice do moderních technologií nebo vlastní výzkum se ukazují jako nezbytné pro další rozvoj firem. Inovace totiž pomáhají zvýšit konkurenceschopnost. Díky digitálním řešením a automatizaci mohou firmy zlepšit efektivitu výroby i produktivitu, prorazit na dalších trzích a výrazně tak v dnešní pozitivní ekonomické situaci podpořit své růstové ambice,“ vysvětluje vedoucí partner podnikového poradenství společnosti EY v Česku a ve střední a jihovýchodní Evropě Petr Knap.

Podnikatelé se zároveň ale domnívají, že i když nasadí nové výrobní technologie nebo zavedou robotizaci, nebude to mít negativní dopad na zaměstnance. Myslí si to sedm z desti českých i světových podnikatelů. 

Strategické priority růstu českých podnikatelů
Zdroj: Průzkum společnosti EY

„Zvýšená produktivita práce díky inovacím povede ke zvýšení samotné produkční kapacity firem. To s sebou ale naopak nese potřebu vytvářet nová pracovní místa, i když s rozdílnější strukturou, než je tomu dnes. Stačí se podívat do sousedního Německa. Tamní ekonomika má vysokou míru robotizace a přitom nízkou míru nezaměstnanosti,“ dodává Knap.

Podniky chtějí přijmout jen některé prvky robotizace

Dalším důvodem, proč by se čeští zaměstnanci neměli cítit v ohrožení je fakt, že podnikatelé obecně plánují selektivní přijetí jen některých prvků robotizace. Ty mají vést zejména ke zvýšení efektivity některých rutinních operací, které v současnosti brání růstu produktivity.

Změny již nastaly například v olomoucké firmě Koyo Bearings, kde denně vytvoří tisíce stejných kroužků. Dříve každý prošel rukama několika pracovníků. V součastnosti většinu práce udělají roboti. Ložisek se tady lidská ruka ani nedotkne. „Tady máme vizuální stůl a cílem je, že se operátor nemusí dotknout kroužku, které tady vidíme a stoprocentně vizuálně zkontroluje daný díl, protože to ložisko by mohlo zrezivět,“ říká ředitel firmy Koyo Bearings Petr Novák.

Na odděleních je tak zhruba 90 přístrojů, které vyrábějí ale i kontrolují ložiska. O ty se pak stará jen šest operátorů. Jedním z důvodů, proč tady už čtyři roky automatizují výrobu, je nedostatek pracovníků. „Automatizace je budoucnost, která právě nám pomůže překlenout těžkou dobu, kdy nejsou zaměstnanci,“ dodává Novák. V dalších pěti letech dají na inovace přes pět set milionů korun. Podobně sází na nové technologie již zmíněná více než třetina českých firem a dalších dvaadvacet procent chce zvyšovat efektivitu.

„I přesto, že firmy plánují inovace, robotizace a velké investice, tak se nedomnívají, že to sníží potřebu pracovního kapitálu,“ potvrzuje  ředitelka EY ČR Magdalena Souček.

Faktory růstu českých firem
Zdroj: Průzkum společnosti EY

Na plno tak jedou i firmy, které se zabývají  automatizací linek, které pak dodávají do výrobních podniků. Poptávka je čím dál vyšší. Kdo tak chce s robotizací pomoct, musí počkat až do půlky příštího roku. Do té doby mají kapacity plné. „Samozřejmě je jednodušší dodat robota nebo nějakou malou automatizaci, nebo integraci, to jde. Ale větší zakázky, větší linky, které jsou samozřejmě i ve vyšších hodnotách, tak už ne, ty už spíš necháváme na druhou polovinu příštího roku,“ uvedla ředitelka firmy Hahn Automation Šárka Ošťádalová.

Vydáno pod