Na trhu je další 87% koňské „hovězí“, tentokrát z Lotyšska

Praha - Do Česka se dostala další potravina s nedeklarovanou koninou, tentokrát z Lotyšska. V různých výrobcích dušeného hovězího se zjistilo až 87 procent koňského masa, oznámil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Do Česka mělo být dovezeno 144 konzerv s falešným hovězím, většinou do prodejen s ruským zbožím.

Na českou veterinární správu dorazilo varování z Německa přes Národní kontaktní místo systému rychlého varování (RASFF). Do tuzemska byly od června 2011 do letošního února dovezeny zásilky do firem Dalenka z Jablonce nad Nisou, Pashovka z Plzně, Radevic and co z Prahy 6, ZES SAAR z Prahy 1 a Glazov a Company z Prahy 2. Nedeklarovanou koninu obsahuje výrobek s názvem „Geschmortes Rindfleisch, Beef stewed, dušené hovězí“ šarže L 126-3/A022313 a 67L/46-1/A022313, výrobcem konzerv je firma „SIA“ Kuršu Zeme, distributorem v ČR SLCO GmbH & Co.

ZÁSILKY S KOŇSKÝM MASEM

Geschmortes Rindfleisch, Beef stewed, dušené hovězí

Druh: Stewed beef with buckwheat, 325 g
Doba minimální trvanlivosti: 7. 2. 2015

Druh: Beef stewed with rice, 325 g
Doba minimální trvanlivosti: 7. 2. 2015

Druh: Beef Stewed Military quality, 320 g
Doba minimální trvanlivosti: 7. 2. 2015

Druh: Beef stewed Army quality, 320 g
Doba minimální trvanlivosti: 5. 2. 2015

Zdroj: SVS

Koňské maso
Zdroj: Ingo Wagner/ISIFA/EPA

Na krajské veterinární správy pro Liberecký, Středočeský a Plzeňský kraj a Městskou veterinární správu v Praze už dorazily žádosti o okamžité provedení šetření. „To znamená došetřit dotyčné šarže a příjmové doklady, zásilky pozastavit, celkem by mělo jít o 144 konzerv, popřípadě uložit stažení, pokud již byly některé výrobky prodány,“ dodal Duben.

Zakoupené výrobky mohou lidé svému prodejci vrátit. Zdravotních komplikací se však bát nemusejí, výrobky nejsou zdravotně závadné. Výrobky se stahují především z toho důvodu, že obsah koňského masa nebyl na etiketě uveden a výrobce není schopen doložit jeho původ.

Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy 

„Systém kontrol by měl spíše fungovat v těch zemích, kde zkolaboval a kde došlo k falšování. To není problém český, byl sem zavlečený.“ 

Správa v minulém týdnu spustila nový web, na kterém zveřejňuje výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, v mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým koňským masem objevily v mnoha zemích Evropy.

Komentář Josefa Dubna (zdroj: ČT24)