Konec poplatkům za vedení úvěrového účtu na Slovensku

Bratislava – Slovenské bankovní domy už za necelý měsíc nebudou smět inkasovat poplatky za vedení úvěrového účtu. Změně zákonů upravujících podnikání finančních zákonů dali zelenou koaliční i opoziční poslanci. Klienti slovenských bank nutnost placení tohoto typu poplatku dlouhodobě kritizovali. Bankovní domy ale zrušení poplatku odmítaly s tím, že dlužníci s jeho placením souhlasili, když podepsali smlouvu o úvěru. V Česku již žádá prostřednictvím několika portálů o vrácení poplatků více než 300 tisíc klientů českých bank.

Komerční banky a další firmy na Slovensku nabízející úvěry brzy nebudou moci od občanů vybírat poplatek za správu úvěrového účtu. Den „D“ nastane 10. června. Zákaz se ale nebude vztahovat na úvěry poskytnuté v souvislosti s používáním kreditních karet nebo na povolené přečerpání běžného účtu klientem banky. 

Slovenské banky nyní za vedení úvěrového účtu účtují dvě až čtyři eura (zhruba 50 až 100 korun) měsíčně. Kritici tohoto poplatku dlouhodobě tvrdili, že úvěrový účet, který poskytuje přehled o splácení půjčky, dlužníci bank nepotřebují. 

Návštěva banky
Zdroj: ČT24

Zákaz vybírat poplatek za úvěrový účet je dalším z opatření zaměřených na silnější regulaci bankovního sektoru na Slovensku.

  • Peněžní ústavy například odvádějí státu více peněz ve formě zvláštní bankovní daně.
  • Klientům zase musí umožnit předčasné splacení některých úvěrů bez poplatku.

Blíží se podobná „revoluce“ i v Česku?

V České republice banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli inkasování tohoto poplatku od února. Více než 300 tisíc Čechů se spojilo s právními poradci a pustilo se do boje s bankami. Klienty zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de. Banky přitom dál tvrdí, že poplatky jsou v souladu se zákonem. 

Ve dvou případech soud, resp. finanční arbitr, ale uložil bankám povinnost konkrétnímu klientovi peníze vrátit. Právě tyto momenty přivedly další vlnu nespokojených klientů, kteří jsou ochotni jít do soudních sporů a zaplatit i náklady za právní zastoupení.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Jde o individuální případy, upozorňují právníci

Řada právníků – Tomáše Sokola nevyjímaje – ovšem upozorňuje, že nelze automaticky předpokládat stejné rozhodnutí u všech smluv. Podobně aktivní navíc prý měli lidé být při zakládání úvěru, kdy s určitou výší bankovního poplatku souhlasili a dobrovolně ji platili.

Vydáno pod