ODS chce ulevit živnostníkům. Prosadí deregulační balíček?

Praha - Občanští demokraté jsou připraveni ulevit živnostníkům od zbytečného papírování. Pomoci k tomu má připravovaný deregulační balíček, který by chtěli představitelé ODS prosadit ještě letos. Co hlavního je v něm obsaženo: Zrušení vstupních a periodických zdravotních prohlídek zaměstnanců, zjednodušení vykazování statistiky i registrace vozidel či zrychlené odpisy investic na stroje a počítače. ČSSD podobně jako KSČM označila návrhy ODS za marketingový tah. Živnostníci změny vítají, zároveň však tvrdí, že balíček neřeší základní problémy. A ODS chce ulevit i domácnostem, daňovým zvýhodněním v případě investic do bydlení.

Česká republika živnostníky potřebuje

„V našich očích jsou solí této země,“ řekl o živnostnících předseda vlády. Drobní podnikatelé podle něj vytváří pracovní místa. Na druhou stranu však nemají nárok na dovolenou, nemocenskou či výpovědní lhůtu a ručí celým svým majetkem. Je proto nutné je podpořit.

Balíček bude v červnu připraven v podobě věcného záměru tak, aby o něm sněmovna mohla poprvé hlasovat v září. Jaké hlavní body představili zástupci ODS na dnešním brífinku:

Zrychlené odpisy

Zrychlené odpisy investic by mohly pomoci oživit firemní poptávku v Česku. Podle ministra  průmyslu a obchodu Martina Kuby by mělo být možné odepsat až sto procent investice během 12 měsíců od pořízení počítače či stroje.

Jednotné místo pro odevzdání daňového přiznání i sociálního a zdravotního

Dalším ulehčením má být pro živnostníky možnost, aby odevzdávali daňové přiznání a podklady pro sociální a zdravotní pojištění na jednom místě, tedy na finančním úřadě. Finanční úřad by jim rovněž mohl odpouštět penále či pokutu za pozdní odevzdání daňového přiznání. Podmínkou má být, aby věc vždy řešil místní finanční úřad, pokuta nepřesahovala 600 000 korun a o věci vždy rozhodovala skupina pracovníků úřadu.

Zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou

Ministr Kuba se ve výčtu bodů, které ulehčí byrokracii, zmínil i zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou při práci mimo pracoviště. Odstraněna by také měla být spodní hranice pokuty za nelegální zaměstnávání, která je nyní 250 000 korun. Tuto pokutu dostávají živnostníci i při drobných porušeních, kontroloři totiž nemohou udělovat nižší.

Konec vstupních a periodických prohlídek zaměstnanců lékařem

Poměrně jednoduše proveditelnou změnou má být podle Kuby zrušení vstupních a periodických prohlídek zaměstnanců u lékaře.

Ministr dopravy Stanjura doplnil body týkající se zjednodušení registrace vozidel či výrazného zjednodušení situace při nakládání firem s odpady.

Změny základní problém neřeší

„My jako sdružení oceňujeme přístup premiéra Nečase a ODS. Každé odstranění byrokratické zátěže je dobré. Základní problém to ale neřeší. Nás nejvíc tíží třicetidenní splatnost faktur - v tomto podnikatelském prostředí je to příliš dlouhá doba. Potřebujeme se dostat k veřejným zakázkám, potřebujeme neodvádět DPH z nezaplacených faktur, potřebujeme mít systém vzdělávání pro živnostníky. Podnikatelské prostředí je pro živnostníky nepřátelské,“ říká Lubomír Ondroušek, člen představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Martin Kuba (ODS), ministr průmyslu a obchodu:

„Nejde o nový program, snižování administrativy je kontinuální. Je to důležité téma. Vůbec to nesouvisí s volebním cyklem. Do voleb je daleko. Reagujeme ale i na to, co by se asi stalo, kdyby ČSSD zvítězila ve volbách.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD), místopředseda strany:

„Mně to připadá, že ODS každého čtvrt roku vyhlašuje podobné principy, zákony ale nikde. Některá opatření jsou přitom podporou švarcsystému. Ty body jsou nekoncepční. Teď by mělo jít o stabilizaci daňového systému. Není možné ho měnit každou chvíli.“

ODS na dnešní tiskové konferenci neopomněla připomenout nešťastná slova stínového ministra financí Jana Mládka, který v březnu na stranickém sjezdu v Ostravě použil v souvislosti s živnostníky slovo „parazité“. Od té doby se za své „mediálně neobratné“ výroky několikrát omluvil. Podle občanských demokratů však jeho slova byla výrazem toho, co si sociální demokraté myslí a čím se v případě svého volebního vítězství hodlají řídit.

Další změny prosazované ODS aneb daňové odečty domácností

ODS také chce, aby si lidé mohli snížit daně o investice do oprav bytů a domů. Lidé by si tak mohli odečíst z daní minimální investici 30 tisíc ročně, maximálně pak 300 tisíc ročně. To znamená, že by jim stát mohl za rok vrátit až 45 tisíc. 

Své investice do oprav bytů a domů by si mohli lidé podle ODS odečíst z daní i v případě, že je budou platit z hypoték nebo ze stavebního spoření. Museli by ale povinně podat daňové přiznání. 

Přesto je podle ministra financí plán ODS zneužitelný k daňovým únikům. „Já budu vždycky proti tomu, aby jakýkoli berní úředník měl přístup do vašeho bytu. A bez takového nástroje to není kontrolovatelné,“ říká Miroslav Kalousek.

Daňové odečty domácností (zdroj: ČT24)

Reakce opozičních stran - jde o marketingový tah

Na zástupce ODS se snesla kritika z řad ČSSD i KSČM. Podle stínového ministra průmyslu ČSSD Milana Urbana ekonomice nepomůže marketingová kampaň „hochů z ODS“, ale především investice ať už státní, soukromé či zahraniční. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš návrhy označil za marketingový trik, kterým si chce vláda vylepšit svůj štít před volbami.

Vydáno pod