Kvůli zrušení programu Školní mléko hrozí Česku žaloby a arbitráže

Praha - Mlékárnám se nelíbí zvažované ukončení programu Školní mléko. Pokud k němu ministerstvo zemědělství skutečně přistoupí, budou požadovat náhradu škody. Do výroby totiž kvůli programu investovaly kolem 100 milionů korun. České republice tak hrozí soudy i mezinárodní arbitráže.

„V případě zrušení programu budou pravděpodobně následovat soudní žaloby o náhradu škody. A protože se jedná v některých případech i o zahraniční vlastníky, není vyloučena ani mezinárodní arbitráž,“ pohrozil výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) Michal Němec.

Mlékárnám se nelíbí to, že aby mohly na programu participovat, musely splnit náročné podmínky. Poté dostaly schválení příslušnou autoritou, které zaručuje časově neomezenou účast v programu Školní mléko. Pokud bude program ukončen, nebudou mlékárny na mléko dodávané do škol již dostávat státní dotace.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) o návrhu na ukončení programu informoval minulý týden. Stát bude podle něj mléko na základních školách dotovat nejspíš ještě rok, pak ale celý program ukončí.

Mlékaři jsou již druzí v pořadí, kdo se zrušením dotací nesouhlasí. Minulý týden proti němu vystoupila i Potravinářská komora. Odůvodnila ho tím, že by podobné opatření mělo nepříznivý dopad na úspěšnost čerpání peněz z EU, která na tyto programy finančně přispívá přibližně 20 miliony korun ročně.