Eskalátory pro londýnské metro vyrobí břeclavský Otis

Břeclav - Otis slaví úspěch v zahraničí. Břeclavský výrobce výtahů a eskalátorů totiž získal v cizině celkem dva významné kontrakty - pro londýnské a stockholmské metro vyrobí eskalátory za 1,5 miliardy korun. Zakázka pro Londýn za víc než miliardu je přitom největší v historii podniku. Kontrakt je dlouhodobý, zakázka má skončit v roce 2022. Oznámil to ředitel břeclavského závodu Ladislav Zeman.

Otis má pro londýnské metro vyrobit přes sto eskalátorů

„Budou to jedny z nejvyspělejších eskalátorů, které se vyrábí,“ uvedl Zeman. Podle něj bude životnost jednotlivých kusů v řádu desítek let. Pokud by firma v Břeclavi pracovala jen na této zakázce, zaplní její roční výrobní kapacitu. „Letos jsme začali s prvními čtyřmi eskalátory,“ podotkl Zeman. Výroba jednoho kusu zabere tři až pět měsíců. Životnost je přitom dlouhá - některé komponenty v provozu vydrží až sto let.

Londýnské metro totiž čekají velké opravy stanic, kterými projdou více než tři miliony lidí denně. Do roku 2018 se má zmodernizovat hned pět tratí. Pro Londýn břeclavská firma vyrobí 107 eskalátorů a během devíti let dodá jezdící schody za více než miliardu korun. 

Pro metro ve Stockholmu Otis vyrobí celkem 65 eskalátorů, jež budou směřovat do dvou stanic podzemní dráhy. Objem tendru činí asi půl miliardy korun a firma je začne v prvním kvartále letošního roku. Kontrakt poté vyprší v roce 2016. „Není vyloučené, že až se potkají všechny projekty, budeme muset buď přesunovat výrobní kapacity, nebo nabírat nové zaměstnance,“ řekl Zeman.

Velká eskalátorová zakázka (zdroj: ČT24)

Břeclavský závod cílí spíše na export

Pro Otis pracuje v ČR kolem 700 lidí, polovina z toho jsou dělníci. Výrobní závod v Břeclavi má 330 zaměstnanců. Jinde v ČR má pak Otis servisní střediska. Až 90 procent výrobků z břeclavského závodu směřuje na export. „V Česku trh stagnuje, tak jako celé stavebnictví, klesá nám odbyt jak ve výstavbě nových věcí, tak v modernizacích,“ uvedl Zeman.

Břeclavskému závodu pomohlo k zakázce i to, že její eskalátory bez problémů fungují v dalších evropských metropolích, třeba v Paříži a Berlíně. 

Skupina Otis, do které patří i břeclavský závod, je největší výrobce výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších vertikálních dopravních systémů na světě.

  • Zaměstnává kolem 60 tisíc lidí.
  • Její celosvětový obrat dosáhl v roce 2011 12,4 miliard amerických dolarů.
  • Břeclavský závod je podle Zemana nejvýznamnější výrobní základna firmy pro výrobu eskalátorů v Evropě.
  • Otis do břeclavského závodu majetkově vstoupil v roce 1990.
  • Nyní podnik vlastní ze sta procent.