Letadla Air Berlin vzlétnou naposledy v říjnu. Aerolinky ukončí všechny své lety

Zkrachovalá letecká společnost Air Berlin je připravena ukončit všechny své lety do konce tohoto měsíce. Firma zároveň vyzvala zaměstnance, aby si hledali práci jinde.

Aerolinky v pondělí oznámily, že veškeré lety provozované pod kódem AB skončí nejpozději do 28. října.  Air Berlin vyhlásily platební neschopnost v srpnu, spoje provozují dál jen díky půjčce od vlády, která současně poskytla aerolinkám čas na jednání s investory o převzetí některých aktiv.

Aerolinky několik let hospodařily se ztrátou. K zahájení insolvenčního řízení přistoupily poté, co jim největší akcionář, arabské aerolinky Etihad, odmítl poskytnout další finanční podporu. V současnosti Air Berlin jednají o prodeji části svého podnikání s firmami Lufthansa a EasyJet. Jednání by měla skončit ve čtvrtek.

Air Berlin již zrušily většinu dálkových letů, zbývající mají skončit 15. října. V insolvenčním řízení nejsou divize Niki, která provozuje lety do turistických destinací, a regionální LG Walter. Ty budou své lety provozovat i nadále, uvedla agentura Reuters.

Společnost Air Berlin byla založena v roce 1978 a byla druhou největší leteckou společností v Německu. Nabízela lety to 147 destinací, včetně Prahy. Loni přepravila 28,9 milionu cestujících a vykázala rekordní ztrátu 782 milionů eur (20,2 miliardy Kč).