Postrach pro fotovoltaiky - špatné počasí a nepřesné předpovědi

Praha - Slunečních paprsků si Češi letos v zimě užili poskrovnu. Na náladě nedostatek slunečního záření nepřidal ani solárníkům. Produkce fotovoltaických elektráren totiž za první čtvrtletí spadla místy až o polovinu. Pro stát i občany to může být dobrá zpráva - dotace na fotovoltaiku by tím měly klesnout. Největší elektrárenská společnost ČEZ ale věří, že ve zbytku roku výrobu dožene.

Výkon solárních elektráren klesl

Bez slunečního záření se solární byznys neobejde. Právě ten ale v posledních měsících elektrárnám chybí. Nedostatek slunečních paprsků se podepsal i na jejich výkonu. „Je pravda, že klimatické podmínky letošního roku zatím nejsou tak příznivé jako v uplynulých dvou letech,“ prohlásil mluvčí ČEZu Martin Schreier. 

Propadu si všímá i správce hlavních sítí, kterým je společnost ČEPS. Ta vidí na výrobu všech fotovoltaických polí v zemi. Jen za první tři letošní měsíce spadla z loňských 380 gigawatthodin na 250. „V letošním roce jsme zejména v zimních měsících zaznamenali pokles slunečního svitu, tudíž i pokles výroby ve fotovoltaických elektrárnách, a to zhruba na jednu polovinu loňské výroby,“ řekl ředitel dispečerské sekce ČEPSu Miroslav Šula. 

Hydrometeorologický ústav ve své solární laboratoři spočítal, že je délka slunečního svitu letos výrazně kratší než v předchozích dvou letech i uplynulých desetiletích. V lednu byl sluneční svit o 60 procent nižší - stejně tak v únoru.

Ani na jaře se situace příliš nelepší

Rovněž první jarní měsíce jsou přitom pod průměrem posledních padesáti let. „Je problém, že ty roky 2011 a hlavně 2012 byly mimořádně slunečné, v podstatě to dělá 10 procent energie navíc, které fotovoltaické elektrárny vyrobí,“ konstatoval Bronislav Bechník ze serveru TZB-info. 

Energetickému byznysu navíc škodí špatné odhady předpovědí. ČEPS podle nich počítá s konkrétním výkonem. Když ale slunce nesvítí, začnou správci narychlo zásoby dohánět z náhradních zdrojů, tedy uhelných nebo vodních elektráren. „V případě, že je predikce špatná a odchylky vysoké, musíme nasazovat zdroje, které jsou několikanásobně dražší,“ podotkl ředitel Šula. Energetici proto doufají, že se trvalejší slunečné počasí na nebe brzy vrátí.

Slunečné počasí nechybí jen lidem, ale i solárním elektrárnám (zdroj: ČT24)