Maloobchodní tržby v srpnu zrychlily, prodeje rostou napříč kategoriemi

Události ČT: Export na konci prázdnin meziročně vzrostl o 4 % (zdroj: ČT24)

Maloobchodní tržby bez aut v srpnu zrychlily meziroční růst na 4,8 procenta z červencových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny. Prodej prostřednictvím internetu či zásilkové služby si nadále udržel dvojciferný růst. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní i loňský srpen měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o kalendářní vlivy se tak většinou neliší. Tržby za pohonné hmoty rostly v obou případech o 6,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 5,6 procenta. Tržby za potraviny se po očištění zvýšily o 2,6 procenta, před očištěním byly vyšší o tři procenta. „Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem významných a průměrných prodejních dní,“ uvedli statistici.

Meziroční zvýšení o 4,8 procenta je však trochu mírným zklamáním pro trh, který čekal růst o 5,3 procenta, nicméně podle analytiků jako celek zůstávají nadále dobrá. „Indikují, že domácnosti utrácí ostošest, ale podniky trochu brzdí útraty, což je racionální,“ konstatuje hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Maloobchodní tržby (očištěno o kalendářní vlivy, v % meziročně)
Zdroj: ČSÚ

S tím, že prozatím není potřeba vnímat mírně slábnoucí tržby negativně, souhlasí také ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Jednak může jít do velké míry o vliv letních měsíců, jednak tržby by měly mírně zpomalovat i vlivem vysoké srovnávací základny. Díky velmi příznivému vývoji na trhu práce a zrychlujícím mzdám zůstává spotřebitelská důvěra vysoká, což by mělo udržet dynamiku maloobchodu v letošním roce kolem pěti procent,“ říká.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za větší pozornost však podle něho stojí postupně slábnoucí prodeje motorových vozidel. Ty během letních měsíců z meziročního pohledu mírně poklesly, jejich dynamika však byla obecně slabší již v celém druhém čtvrtletí. Poté, co prodeje automobilů rostly v posledních třech letech dvoucifernými tempy, je sice podle Seidlera jejich zpomalení poměrně přirozené, v posledních měsících se však meziroční růst téměř zastavil.

Roste zájem utrácet za volný čas, což signalizuje vyšší kupní sílu

Meziměsíčně se pak tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v srpnu reálně o 0,4 procenta. Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 0,9 procenta, za potraviny o 0,3 procenta a za nepotravinářské zboží o desetinu procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel stouply sezónně očištěné tržby reálně meziměsíčně o 3,6 procenta.

„Maloobchodní tržby si udržely svoji solidní růstovou dynamiku. Vyšší dynamika přitom přetrvává v nepotravinářském segmentu, což signalizuje, že Češi jsou ve vyšší míře ochotni utrácet za věci, které nutně nepotřebují,“ konstatuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Tímto svým spotřebním chováním tak podle něho stvrzují svůj optimismus ohledně vlastní stávající i budoucí ekonomické situace, který je momentálně blízko rekordních maxim za celou historii měření od roku 1998.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

To, že vyšší kupní síla a silný spotřebitelský sentiment se odráží ve zvýšeném zájmu o zboží pro volnočasové aktivity, potvrzuje i analytik ČSOB Petr Dufek. „Je to obvykle to zboží, které si dopřáváme v dobrých časech a na kterém naopak šetříme v časech, kdy je optimismus spotřebitelů na bodě mrazu. Těšit se z vyšších prodejů tak mohou především prodejci domácí elektroniky, IT, mobilů. Vedle toho žně mají i obchody s oblečením a obuví a nakonec i potravin, i když zde je mimo jiné v důsledku rekordních cen růst reálných nákupů slabší,“ konstatuje Dufek.

Letní měsíce tak sice přinesly mírný útlum ekonomického růstu, nicméně předstihové indikátory nasvědčují tomu, že od září se domácí hospodářství znovu dostává do obrátek, a to se podle ekonoma Komerční banky (KB) Viktora Zeisela projeví i v maloobchodě. 

Tržby internetových prodejců
Zdroj: ČT24

Sektorové účty zveřejněné v úterý tak sice ukázaly, že míra úspor domácností se ve druhém čtvrtletí zvýšila, ale podle týmu analytiků KB je to pouze dočasný jev. „Domácnosti si ještě nezvykly na vyšší růst příjmů. Vzhledem k velmi nízké nezaměstnanosti a pokračující ekonomické expanzi se domníváme, že domácnosti zvýší své výdaje na spotřebu a míra úspor se vrátí k nižším hodnotám,“ dodává Zeisel. Růst maloobchodních tržeb v nadcházejících měsících by tak podle něho měl zrychlit a soukromá spotřeba bude i nadále podporovat růst domácího HDP.

Stejný názor má i analytik Dufek. I podle něho platí, že vzhledem k tomu, jak vysoko se drží spotřebitelská důvěra nebo jak zrychlují mzdy, může pokračovat boom maloobchodu i po zbytek letošního roku. „Tempo okolo pěti procent sice nebude rekordní za poslední rok, ale přesto objem nákupů rozhodně ano. Pro ČNB by to mělo být jedním z dalších podpůrných argumentů, proč by ještě letos mohla pokračovat se zvyšováním svých úrokových sazeb,“ míní.

Zahraniční obchod skončil v srpnu přebytkem, ale méně než loni

Zahraniční obchod skončil v srpnu v přebytku 5,9 miliardy korun, což bylo meziročně o 1,4 miliardy korun méně. Vývoz vzrostl oproti loňskému srpnu o čtyři procenta, dovoz o 4,7 procenta. Meziměsíčně byl vývoz vyšší o 12,7 procenta a dovoz o 4,5 procenta, uvedl ČSÚ.

Těžba v Iráku
Zdroj: Essam Al Sudani/Reuters

Bilance zahraničního obchodu se tak podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové sice vyhoupla z červencového deficitu do kladných čísel, ale ve srovnání s předchozími měsíci, kdy přebytek dosahoval v průměru 20 miliard korun, její výkonnost stále pokulhává. Na srpnovém výsledku se totiž nepříznivě odrazil obchod s ropou a zemním plynem, který prohloubil schodek o 3,4 miliardy korun. V případě obchodu se základními kovy byl schodek vyšší o 2,4 miliardy korun. Přebytek bilance v obchodu s auty se pak kvůli vyššímu dovozu meziročně snížil o 1,1 miliardy korun.

Naopak příznivý vliv na celkovou bilanci mělo především snížení deficitu obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o tři miliardy korun. Snížila se také záporná bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty o 2,4 miliardy korun.

„V následujících měsících však očekáváme, že se přebytek zahraničního obchodu opět vrátí k dvouciferným číslům. Celozávodní dovolené budou již definitivně za námi, přičemž ve prospěch slušné ekonomické aktivity hovoří i předstihové indikátory. Český index PMI vyskočil v září na 56,6 bodů, nejvyšší hodnotu od letošního dubna, přičemž dobře dopadly i dnešní tovární objednávky v Německu. Směrem dolů by měly přebytek zahraničního obchodu tlačit jen ceny komodit,“ doplňuje Steckerová.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie v srpnu meziročně stoupl o dvě miliardy na 45,9 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se pak prohloubil o 3,8 miliardy na 38,8 miliardy korun.