Ceny pohonných hmot rostou, průměr u nafty překročil 29 korun

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Průměrná cena benzinu vzrostla za poslední týden o tři haléře na 30,23 koruny za litr. Nafta od minulé středy zdražila o 17 haléřů na průměrných 29,15 Kč za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty postupně zdražují již od přelomu července a srpna.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává podobný trend vývoje cen i nadále. Upozornil, že na komoditní burze v Rotterdamu se cena nafty srovnala s cenou benzinu, přičemž ještě na počátku září byl benzin o pětinu dražší. Cena nafty u tuzemských pump by proto podle něj měla v nejbližších dnech dále růst, cena benzinu spíše stagnovat.

Analytik společnosti BH Securities Martin Vlček doplnil, že na trhu došlo k zajímavé situaci, kdy se výrazně rozevřely nůžky mezi cenou severomořské ropy Brent a americké ropy WTI. „Ta je o tolik levnější, že se vyplatí americkou ropu dovážet například do Evropy. To by mohlo pomoci stlačit cenu ropy Brent a potažmo i pohonných hmot do konce roku mírně směrem dolů. Posilující koruna ale pravděpodobně českým zákazníkům zisky vezme, takže ceny pohonných hmot by mohly do konce roku stagnovat,“ dodal.

Benzinová stanice
Zdroj: Reuters/Luke MacGregor

Nejvyšší cena Naturalu 95 je v Praze, kde motoristé platí za litr v průměru 30,79 koruny. Nejdražší naftu tankují řidiči na Vysočině, a to v průměru za 29,86 koruny za litr. Před týdnem byl kraj Vysočina nejdražším regionem jak u dieselu, tak v případě benzinu.

Nejlevnější natural má Liberecký kraj, kde litr vyjde na 29,88 koruny. Průměrná cena benzinu se drží pod 30 korunami ještě v krajích Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Ústeckém. Nejnižší cena nafty je v Královéhradeckém kraji. Litr tam vyjde v průměru na 28,60 koruny.