Nad americkými on-line obchody se smráká, čeká je zdanění?

Washington - Americký Senát schválil návrh zákona, který umožňuje jednotlivým státům zdanit internetové obchody. Pro společný návrh demokratů a republikánů hlasovalo více než šedesát ze stovky senátorů. Pokud by návrh prošel i ve Sněmovně reprezentantů, dostaly by americké státy možnost uvalit na on-line prodejce takzvanou daň z obratu.

Státy mohou daň z obratu vybírat v současné době od těch internetových obchodníků, kteří mají na jejich území kamennou pobočku nebo sklad. Nově by ji ale mohly požadovat i při transakcích, kdy budou obyvatelé státu po síti nakupovat přes hranice. 

Podle části republikánů je daň „přebytečná“

V dolní komoře mají ale většinu republikáni, z nichž značná část návrh odmítá. Podle nich jde o přebytečnou daň, jež znesnadní podnikání malým internetovým obchodníkům. 

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

Šéf republikánské většiny ve sněmovně John Boehner chce ještě před hlasováním poslat návrh do právního výboru, což může znamenat velké zdržení. „Dáváme třicetiprocentní pravděpodobnost tomu, že by mohl být zákon přijat do konce tohoto roku,“ řekl agentuře Reuters analytik Chris Krueger.  

Normu protlačují velké kamenné obchody, jako je řetězec Wal-Mart, které zmíněnou daň platí. Proti naopak u zákonodárců lobbuje většina významných internetových obchodníků.

Právě společnost Wal-Mart Stores se přitom vrátila do čela žebříčku největších amerických firem. Maloobchodnímu řetězci se podařilo vykázat silný růst i navzdory slabšímu ekonomickému prostředí v některých oblastech. Loňská jednička, ropná firma Exxon Mobil, skončila na druhém místě. Třetí příčku obhájil Chevron.