Rusko vyšlo Kypru vstříc. Prodlouží splatnost úvěru

Berlín – Rusko usnadní Kypru cestu z krize, uvádí dokumenty připravované mezinárodními věřiteli. Podle nich dal Kreml zelenou prodloužení splatnosti poskytnutého úvěru o dva roky, ale i snížení úroku. Rusko tak poskytne Kypru očekávanou dodatečnou finanční pomoc k záchrannému úvěru deseti miliard eur (256,3 miliardy korun), jejž má ostrovní stát obdržet od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Rusko půjčilo Kypru v roce 2011 na pět let 2,5 miliardy eur. Roční úroková sazba byla stanovena na 4,5 procenta – nyní se sníží na 2,5 procenta. Prodloužení splatnosti až do roku 2018 a snížení úroků pomůže Kypru zmírnit náklady na obsluhu dluhu a získat finanční stabilitu. 

Podle dokumentu Kypr rovněž splnil všechny podmínky stanovené věřiteli pro uvolnění prvních tří miliard eur z půjčky.

Záchranný plán už posvětili kyperští poslanci 

Kyperský parlament schválil před týdnem těsnou většinou záchranný plán v hodnotě 23 miliard eur (téměř 595 miliard korun), který má bankrotující ostrov vyvést z krize. Půjčkou v hodnotě deseti miliard eur se na záchranném projektu bude podílet eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Pokud by poslanci opatření odmítli, hrozil by zemi státní bankrot. 

Kypr se dohodl s unií a MMF na záchranném úvěru minulý měsíc a stal se tak pátou zemí eurozóny, která o něj musela požádat. První peníze z půjčky by Kypr mohl získat již v polovině května, druhá část ve výši jedné miliardy eur by měla dorazit koncem června.

Z desetimiliardové zahraniční pomoci by mělo jít 2,5 miliardy eur na pokrytí kapitálových potřeb bankovního sektoru (s výjimkou restrukturalizované Bank of Cyprus a padlé Laiki bank). Dále 4,1 miliardy eur na financování dluhů, u nichž nastávají termíny splatnosti, a zhruba 3,4 miliardy eur na krytí provozu státu. Kypr tuto desetimiliardovou půjčku začne po 10 letech splácet, přičemž úroková sazba na základě aktuálního výpočtu se bude pohybovat kolem dvou procent.

Kypr na cestě z krize 

  • Země v rámci snahy o obnovení hospodářského růstu otevře kasina a podpoří turistický sektor. 
  • Stát poskytne daňové úlevy podnikům vytvářejícím nová pracovní místa. 
  • Mladým lidem bude nabídnuta státní a církevní půda k zemědělskému využití. 
  • Ostrov se zaměří také na využití nalezišť zemního plynu.