Když se účtenkovky průměrně zúčastní milion lidí, budu spokojená, říká Schillerová

Schillerová: Chceme lidi pozitivně motivovat, aby si brali účtenky (zdroj: ČT24)

Od neděle začne fungovat účtenková loterie. Lidé tak budou moct registrovat účtenky do prvního slosování plánovaného na polovinu listopadu. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová v Interview ČT24 uvedla, že věří, že takzvaná účtenkovka bude fungovat. Nepočítá s tím, že by projekt zrušili. Měsíčně eviduje ministerstvo kolem 400 milionů účtenek. Jelikož se na Slovensku v průměru účastní loterie půl milionu lidí, byla by spokojená, kdyby se v tuzemsku zapojil průměrně milion lidí.

„Slovenští kolegové, kteří provádí loterii několik let, říkají, že se jí v průměru účastní asi 500 tisíc lidí. Když jsme větší země, tak kdyby to byl dejme tomu dvojnásobek, budu velmi spokojená,“ přiblížila Schillerová. Podobně jako ministr financí Ivan Pilný (ANO) nevěří, že by se po roce projekt neprodloužil a skončil.

„Ale počítáme s tím, že začátkem příštího roku uděláme průzkum a zjistíme si zájem a co třeba zlepšit. Počítáme, že budeme provádět vylepšení,“ dodala.

Výhry v Účtenkovce
Zdroj: ČT24

Ministerstvo podle ní chce, aby si lidé brali účtenky. „Chceme je pozitivně motivovat, a to v zábavné soutěži. Je to i určitý výchovný prvek. Ve většině zemí je zcela normální, že se berou účtenky. To je základní cíl,“ přiblížila. Podle průzkumu, který si zadali, zhruba 70 procent dotázaných lidí uvedlo, že by je loterie motivovala, aby si v obchodě účtenku vzali.

Na ministerstvu chtějí dosáhnout i toho, že se prokáže, že účtenka byla v rámci EET evidována. V té souvislosti však náměstkyně odmítá obvinění, že půjde o udavačství. „Budeme mít účtenkovou loterii propojenou se systémem EET pouze z jediného důvodu, aby se ověřilo, zda účtenka přihlášená do slosování byla fiskalizována, tedy že je to pravá účtenka. Systém odpoví jenom ano, nebo ne,“ vysvětlila.

Načasování v době poslaneckých voleb je pak podle ní jenom náhoda. Navíc první slosování bude až patnáctého listopadu, což je až po volbách.

Jenom jedna účtenka od obchodníka denně

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat zatím jen jejich účtenky. Lidé budou moci přihlásit neomezený počet účtenek, ale musí dodržovat například pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jednu účtenku. Ministerstvo počítá měsíčně s pěti hlavními výhrami. První bude milion korun, druhá výhra bude automobil za zhruba 400 tisíc korun.

  • Na Slovensku bylo v podobné soutěži zaregistrováno maximálně pět procent evidovaných účtenek. V případě podobného zájmu v Česku a za předpokladu, že by soutěžící poslal jednu účtenku měsíčně, by tak pravděpodobnost na nejvyšší milionovou výhru byla zhruba 1:20 000 000. Například ve Sportce je pravděpodobnost výhry v prvním pořadí 1:7 000 000. V úvahu není ale brán Superjackpot se stamilionovými výhrami, kde je pravděpodobnost výhry ještě několikanásobně nižší.
  • Naděje na milionovou výhru tak v účtenkové loterii pro soutěžícího pochopitelně roste s tím, kolik účtenek zaregistruje. Pokud by poslal každý den jednu, tedy 30 měsíčně, šance na hlavní výhru se mu zvýší na 1:666 666.

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.