Na dotace na rychlý internet přišly tři žádosti. Ministerstvo čekalo větší zájem

Události ČT: Nezájem o dotace na vysokorychlostní internet (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo do úterního vypršení termínu tři žádosti o poskytnutí dotace na budování vysokorychlostních internetových sítí v méně technologicky vybavených oblastech. Zájemci v rámci první výzvy požádali o podporu z evropských fondů v řádu desítek milionů korun z celkového objemu 11,5 miliardy. Ministerstvo čekalo větší zájem. Další výzvu s pozměněnými podmínkami chystá na začátek příštího roku.

„Tato problematika je ale ve srovnání s dalšími výzvami operačního programu pro žadatele poměrně obtížná a velmi komplexní. Složitost telekomunikační problematiky a řady komerčních vlivů způsobily, že většina podnikatelů zatím spíše vyčkává. Došlé žádosti proto hodnotíme jako pilotní žádosti v tomto oboru podnikání,“ uvedl mluvčí ministerstva František Kotrba.

Nemůžeme nabízet prostředky tam, kde soukromý sektor deklaruje, že do tří let to postaví bez veřejných peněz, což je poměrně velká část území, takže výzva byla určena jenom zhruba pro 15 procent území.
Tomáš Novotný
náměstek ministra průmyslu

Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou. S problémy týkajícími se podpory vysokorychlostního internetu se podle ministerstva potýká více zemí Evropy. Česká republika je například se svou první výzvou daleko před Slovenskem, kde dosud ani nebyla vypsána.

Změny podmínek čerpání dotací

Ministerstvo již na začátku září na schůzce s operátory uvedlo, že podmínky pro čerpání dotací v celkovém objemu 14 miliard korun po konzultacích s telekomunikačním sektorem změní.

„Podmínky dotace budou ze strany ministerstva dále posuzovány, a pokud se objeví možnost, jak v rámci splnění náročných podmínek EU zjednodušit řízení a urychlit pokrytí České republiky kvalitním spolehlivým vysokorychlostním přístupem k internetu, ministerstvo se zasadí o další rozšíření pokrytí území Česka tímto druhem připojení. Věříme, že v rámci příští výzvy tak bude zájem privátních subjektů o dotaci do výstavby sítí vysokorychlostního připojení k internetu výrazně vyšší,“ uzavřel Kotrba.

Dotace z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost zveřejnil resort zhruba po dvou letech příprav na konci letošního března. Problematika pokrytí vysokorychlostním internetem se podle ministerstva dotýká až dvou třetin území Česka, první výzva směřovala na zlepšení pokrytí zhruba 15 procent území.