Cenu ropy vytáhla na dvouleté maximum hrozba zavření ropovodu z iráckého Kurdistánu

Ceny ropy vylétly na nejvyšší úroveň od července 2015 v reakci na hrozbu Turecka, že zavře ropovod z iráckého Kurdistánu do jeho přístavů, a také díky komentářům předních producentských zemí, že globální trh je na cestě k rovnováze.

Krátce před 19:00 severomořská ropa Brent zpevnila o 2,81 procenta na 58,46 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 2,23 procenta na 51,79 dolaru za barel.

Turecko v pondělí prohlásilo, že by mohlo zavřít ropovod, kterým se dostává surovina ze severního Iráku na světový trh. Vyvinulo by tak větší tlak na kurdský autonomní region, kde probíhá referendum o nezávislosti. Irácká vláda referendum považuje za neústavní a požádala zahraničí, aby z Kurdistánu přestalo dovážet ropu. Kdyby byl bojkot úspěšný, nabídka na trhu se sníží zhruba o 500 tisíc barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další významní producenti, jejichž monitorovací výbor jednal minulý týden, se shodují v tom, že dohoda omezení těžby ropy funguje, přebytek ropy na světovém trhu klesá a ceny se zotavují. Za poslední tři měsíce zpevnily asi o 15 procent a světové zásoby ropy jsou přibližně na kýženém pětiletém průměru.

Jak uvedl ředitel pro průzkum trhu společnosti Tradition Energy Gene McGillian, za růstem cen stojí přesvědčení, že dohoda producentů zabrala a trh se dostává do rovnováhy.

Vydáno pod