Další padlá cestovní kancelář, tentokrát CK Alivia

Praha - Pražská cestovní kancelář Alivia vyhlásila úpadek. Jedná se tak už o druhou cestovku, která letos končí. V současnosti sice nemá žádné klienty v zahraničí, ovšem poškozených lidí, kteří na zájezd neodletěli, je přibližně 400. Důvodem úpadku jsou špatné ekonomické výsledky.

Cestovní kancelář Alivia se specializovala především na zájezdy do Bulharska, ale turisty přivážela také do Řecka nebo Turecka. Více o úpadku se dozvíte na stránkách kanceláře.

Prohlášení cestovní kanceláře Alivia

„K tomuto rozhodnutí dospělo vedení CK Alivia po provedení předběžných ekonomických a účetních analýz, které naznačují, že CK Alivia by nemusela být schopna v průběhu letní sezony dostát všem svým smluvním závazkům ať už ke svým klientům, tak i dalším obchodním partnerům z řad ubytovalů či přepravců. CK Alivia nemá ke dni vstupu do likvidace žádné klienty na rekreaci v tuzemsku ani v zahraničí.“

CK Alivia byla pojištěna pro případ insolvence u Union pojisťovňy na částku 12 milionů korun. To by podle odhadů asociace mělo plně pokrýt nároky klientů. Mluvčí pojišťovny Judita Smatanová ale řekla, že oficiální vyjádření o úpadku zatím nedostali. „Na to, aby Union pojišťovna mohla začít s odškodněním klientů CK Alivia, je potřebné, aby se úpadek CK právně prokázal, do té doby doporučujeme klientům, aby kontaktovali CK Alivia,“ dodala Smatanová.

CK Alivia patřila spíše k menším hráčům na trhu, její roční obrat dosahoval zhruba 25 milionů korun. Na trhu působila od roku 2005. Poškození klienti najdou veškeré informace na webu pojišťovny nebo se mohou informovat na telefonních číslech 844 11 12 11, 00421 220 811 811. 

Letos přitom jde už o druhou cestovní kancelář, která v letošním roce ukončila činnost. Minulý týden po 23 letech přestala fungovat jihočeská cestovní kancelář Bolero tours, které se nepodařilo získat povinné pojištění proti úpadku.