Brusel ohrožuje existenci tuzemáku, bojí se čeští potravináři. Jurečka chce výjimku

Profesorka Hajšlová ke sporu o tuzemák (zdroj: ČT24)

Potravinářská komora ČR se domnívá, že Evropská komise již prakticky rozhodla o zákazu rumového éteru, které se používá při výrobě tuzemáku a dodává tomuto nápoji charakteristickou vůni a chuť. Ministerstvo zemědělství je však připraveno žádat o výjimku v jeho používání. Obě skupiny tak reagovaly na zprávu, že podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou v rumové tresti některé látky, které jsou rakovinotvorné a ohrožují lidské zdraví. Neidentifikoval však míru rizika.

Čeští výrobci si myslí, že EK chce své stanovisko konzultovat ještě na konci září se členskými státy, pokud se však nerozhodne jinak, zákaz prý začne platit v dubnu 2018. Podle komory však jeho konzumací k ohrožení zdraví nedochází a jde o útok na české potravináře.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl Hospodářským novinám, které na případ upozornily, že Česko bude v takovém případě žádat o výjimku. 

Vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha profesorka Jana Hajšlová uvedla pro ČT, že neočekává zákaz této látky. „Myslím si, že si česká strana nakonec obhájí používání rumového éteru … pevně věřím, že fakta jsou příznivá a tuzemáku se nebudeme muset zřeknout,“ dodala. Podotkla také, že riziko pro zákazníka je v přijatém množství a to je podle ní naprosto nepatrné.  

Zlomový termín: duben 2018

„Je samozřejmě v zájmu všech zúčastněných, aby komise pokud možno věc posoudila do doby, než přechodné období uplyne, aby byl čas na nalezení řešení,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru s ČTK informovaný představitel komise, který si nepřál uvést své jméno. „Protože rumový éter není daný do látek, které jsou automaticky povolené, tak se měl otestovat do dubna 2018, jestli je v pořádku,“ dodal.

To potvrzuje i mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Protože se ale přezkum všech částí trestí nestihne, reálně tak dojde k zákazu.

„A pokud by ji nějaký výrobce chtěl používat, musí se projít znovu celým tím kolečkem, které trvalo od roku 2012 doteď. To je pak prakticky bezcenné, nebude to na povolení na látku navazovat. Nicméně komise podle naší centrály (evropských výrobců aromatických látek) v Bruselu uvedla, že ten termín 22. dubna platí. Že si je vědoma, že nejde do této doby důkaz předložit, ale že bude jednat se členskými zeměmi, to by mělo být kolem 26. září,“ dodal Hynek Strnad, jednatel společnosti Aroco, která vyrábí vonné a chuťové látky a potravinářská barviva.

Věc prý bude nejspíš možné podle informovaného zdroje z komise vyřešit technologickými změnami tak, aby rumová tresť neobsahovala látky, u kterých nyní vědecká studie EFSA zjistila možnost genotoxického účinku, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk.

Podle komory vědecký závěr EFSA pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou i v jiných potravinách. Například na furan, který se vyskytuje v potravinách s rumovým éterem v koncentraci 30 mikrogramů na litr. To je podle komory stejné jako v některých druzích dětské výživy (31,5 μg/kg), ovoci (4 μg/kg) nebo zelenině (8 μg/kg).