Pražské hotely praskají ve švech, jejich obliba roste

Praha - Hotely v Praze byly loni téměř plné, a to i přes špatnou ekonomickou situaci v Evropské unii. Turisty lákaly hlavně příznivé ceny a kvalitní služby. Místní hoteliéři si tak podle aktuálních údajů připsali jedny z nejvyšších výdělků v Evropě.

Mikko a Jane z Finska objevili Prahu před třemi lety. Od té doby se sem vrátili už šestkrát. Za víkend tu nechají zhruba 200 eur. „Máme přímý let a je to tu levné - doprava po Česku i jídlo a pití,“ říkají. Do Česka míří celkově čím dál víc cizinců. Jen loni jich bylo zhruba 7,2 milionu. 

Zisky hotelů tak rostou v porovnání s Evropou nadprůměrně. Vyšší tržby na pokoj měl v Evropě jen Dublin. Za Prahou zůstaly i Petrohrad, Berlín nebo Paříž. Nejlépe se daří hotelům se čtyřmi a pěti hvězdičkami, které byly loni takřka plné. 

Hotel
Zdroj: ČT24

Jeden z nejdražších hotelů v Praze je bývalou rezidencí astronoma Tycha Braheho a nalézá se hned pod Pražským hradem. Noc v apartmá, které je v místě, kde přespával dánský astronom, stojí až 25 tisíc korun za noc. Přesto je apartmá stále obsazené. Teď si tu lidé mohou vybrat třeba z deseti vůní polštářů.  

Hotelové jídlo
Zdroj: ČT24

Zájem turistů ale evidují i hotely mimo Prahu - třeba v Karlových Varech. Tržby tam stouply o 14,5 milionu korun. Experti neočekávají, že by se ceny letos příliš zvedly. „Není moc prostor je zvyšovat, ale ani snižovat - třeba v porovnání s Vídní,“ konstatoval odborník na hotelierství ze společnosti PWC Jan Musil.

Některé hotely ale chtějí víc než jen plné pokoje, lákají hosty i do restaurací. Zaměstnávají proto špičkové kuchaře a sestavují atraktivní jídelníčky. „Začali jsme dělat akce, jako třeba grilování, které je oblíbené jak našimi hosty, tak i místními,“ řekl šéfkuchař hotelu Kempinski Marek Fichtner. Stoupající kvalitu jídel v některých hotelech navíc potvrzují i michelinské hvězdy.

Vydáno pod