Fed se začne zbavovat dluhopisů. Stále počítá s prosincovým zvýšením sazeb

Americká centrální banka (Fed) začne v říjnu snižovat objem svého portfolia dluhopisů, které nakupovala v rámci podpory ekonomiky po finanční krizi a hospodářské recesi.

Fed má nyní ve svém portfoliu dluhopisy americké vlády a cenné papíry kryté hypotékami v hodnotě kolem 4,2 bilionu dolarů (zhruba 92 bilionů Kč). V současnosti postupuje tak, že příjmy ze splacených dluhopisů investuje do nákupu nových cenných papírů. Od října však tyto reinvestice sníží o deset miliard dolarů měsíčně, napsala agentura Reuters.

Fed ve středu rovněž zveřejnil nové ekonomické prognózy. Banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Spojených států se letos zvýší o 2,4 procenta. Zlepšila tak svou červnovou prognózu, podle které měl letošní růst činit pouze 2,2 procenta. Napřesrok banka očekává zpomalení růstu na 2,1 procenta a v dalším roce na 2,0 procenta.

Banka v souladu s očekáváním rovněž oznámila, že se rozhodla ponechat svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny v rozpětí od 1,00 do 1,25 procenta. Signalizovala však, že stále počítá se zvýšením úroků na prosincovém zasedání.

Vydáno pod