Pokud se česká ekonomika nezmění, narazí zvyšování mezd na strop, říká Švihlíková

Ekonomka Ilona Švihlíková hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Za druhé čtvrtletí vzrostla v Česku průměrná mzda meziročně o téměř osm procent. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové je dobré, že zvyšování odměn pociťují i nejnižší příjmové skupiny. V Interview ČT24 ale upozornila, že pokud se nezmění fungování české ekonomiky, hrozí, že růst mezd narazí na strop.

Navyšování mezd má podle Švihlíkové nějaký prostor. „Pokud se nezmění to, jak funguje česká ekonomika, dřív nebo později narazíme na strop. Potřebujeme nejen ke stropu dojít, ale probourat ho a posunout ho výš, ale to je otázka národohospodářské politiky,“ uvedla.

Často se podle ní hovoří o nutnosti posílit obory s přidanou hodnotou. Pokud jde o odvětvovou strukturu, má podle Švihlíkové své zranitelné stránky, ale není tak špatná, jak je často prezentována. Byť velkou úlohu mají automobilky, disponuje podle jejího mínění tuzemské hospodářství větší pestrostí. „Nejsme nějaká ropná ekonomika s jedním sektorem,“ řekla.

Sama pak za důležitou otázku považuje vlastnictví podniků, protože velkou část z nich ovládá zahraniční kapitál. „Účelem bylo většinou využít blízkosti Německa, relativně kvalifikované pracovní síly a třetinových mzdových nákladů oproti Německu,“ uvedla.

„Pryč s deformacemi, jako jsou investiční pobídky“

Chápe, že pro vlády je těžké provádět změny, protože za jedno volební období výsledek neuvidí. Švihlíková však míní, že někdy se stačí vyhnout deformacím. Za jednu označuje superhrubou mzdu. „Je to obrovská, nelogická věc, která v systému trčí,“ podotkla s tím, že přetrvává navzdory programovému prohlášení současné vlády.

Ekonomika se za 25 let nějak nastavila a těžko se to mění.
Ilona Švihlíková
ekonomka

Další deformací jsou podle ní investiční pobídky. „Nesnáším investiční pobídky. Proč by malý stát měl dotovat obrovský, nadnárodní koncern z našich daní, aby vznikala mizerná pracovní místa? To mi přijde úplně absurdní,“ prohlásila.

Českou ekonomiku tak připodobňuje k pyramidě obrácené na špičku. „Strašně moc závisí na několika velkých firmách. Potřebujeme pyramidu narovnat a mít základ malých, středních firem, které budou ekonomiku držet. Musí to být české firmy. Lze to udělat. Je třeba odstranit zbytečné překážky pro tyto firmy a odstranit deformace, které zvýhodňují zahraniční velké vlastníky,“ uvedla.

Celý rozhovor na videu