Skupina CPI miliardáře Vítka hodlá nabídnout dluhopisy až za 33 miliard korun

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka plánuje nabídnout na evropském trhu v dluhopisech až 1,25 miliardy eur (zhruba 33 miliard korun). Polovinu získaného kapitálu pak hodlá použít na refinancování dluhů, další část na rekonstrukce a modernizace vybraných nemovitostí a zbytek na nové akvizice.

Skupina získala investiční rating agentury Moody's, což jí umožní přístup na mezinárodní kapitálové trhy. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí CPI Jan Burian.

Nové dluhopisy budou podle Buriana poprvé zacíleny na evropské trhy a institucionální investory. Ke zřízení dluhopisového programu, který bude kótovaný na burze v irském Dublinu, pověřila CPI Property Group banky Deutsche Bank, SG CIB, UniCredit a UBS Investment Bank.

  • CPI Property Group patří k nejvýznamnějším realitním skupinám zaměřujícím se na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě. 
  • Loni skupina zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun, což je zhruba o deset miliard více než v roce 2015. 
  • Hodnota aktiv společnosti loni dosáhla v přepočtu 157 miliard korun, což je meziroční růst o čtvrtinu.
  • Zdroj: ČTK 

Skupina je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně.

Loni CPI získala například centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích. Letos dokončila nákup 11 obchodních center v ČR, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Zaplatila za ně zhruba 18 miliard korun, což je přibližně stejně jako za všechny akvizice v loňském roce.