Vraťme se k marce, hlásá nová německá strana

Berlín - Návrat Německa k marce. Hlavní bod programu nové politické strany jménem Alternativa pro Německo (AfD). Podle průzkumů zvažuje podporu uskupení, které chce zrušit euro, skoro čtvrtina Němců. Jedenáct let po zavedení eura leží Němcům doma odhadem přes 13 miliard marek. V některých německých řetězcích lze i nyní zaplatit oficiálně mrtvou měnou.

„Euro není nutné. Je to historický omyl. A omyly je možné napravit,“ prohlásil předseda Alternativy pro Německo Bernd Lucke, který nabízí jasný směr – žádá návrat marky.

Ve speciálních obchodech jsou mezitím k mání trička, vlajky nebo disky kol se symbolem staré měny. Marka má dokonce i svůj pomník a zpívá se o ní v písních. „Pro většinu východních Němců bylo sjednocení Německa daleko méně důležité než převzetí marky,“ míní historik Stefan Wolle. 

Návrat marky si přeje víc než čtvrtina Němců. Přispívají k tomu samozřejmě také otřesy eura. Berlín už jeho záchrana stála přes 33 miliard eur. V Evropě přesto sílí protiněmecké nálady. „Štve mě, že průměrný Řek je třikrát bohatší a Kypřan pětkrát bohatší než průměrný Němec. A stejně je musíme podporovat,“ podotkl příznivec Alternativy pro Německo, programátor Andreas Flügge. 

Německá marka
Zdroj: ČT24

Skoro čtvrtina Němců zvažuje, jestli Alternativě pro Německo hodit hlas. Strana přitom kromě návratu milované měny nemá téměř žádný program. Magické sousloví Německá marka ale stále funguje – a může zamíchat volbami, které Německo čekají už v září.

Politologové sice AfD v parlamentních volbách nedávají velké šance na překročení pětiprocentní hranice získaných hlasů, což by jejím zástupcům umožnilo zasednout ve Spolkovém sněmu. Považují ji však za nebezpečí pro středopravou koalici kancléřky Merkelové. Právě vládním stranám by totiž AfD mohla odebrat pár procent hlasů, které by nakonec mohly rozhodnout o tom, kdo bude od podzimu vládnout v Berlíně.

Německá marka (DEM, DM - německy Deutsche Mark) byla měna používaná v Západním Německu (SRN) v letech 19481990 a v Německu v letech 1990–2001. Německá marka vystřídala Říšskou marku. Německou marku poté vystřídalo Euro.

Alternativa pro Německo chce návrat země k marce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod