Tradiční chorvatské víno zřejmě padne za oběť bruselským vyhláškám

Záhřeb – Až vstoupí prvního července letošního roku Chorvatsko do Evropské unie, zkomplikuje to život tamním vinařům. Stejně jako potravináři v mnoha dalších zemích se budou potýkat s přísnými pravidly Bruselu a tradiční výrobky se nejspíš budou muset přejmenovat. Země se zatím snaží zajistit ochranu jen několika málo značkám. Obětí bruselských vyhlášek se má stát například víno Prošek.

Prošek je tradiční chorvatské dezertní víno a nyní i jedna z obětí vstupu do EU. Jeho název je totiž příliš podobný už chráněnému jménu italského šumivého vína Prosecco. Podle tamních odborníků je ale jméno to jediné, co mají obě vína společného.

„Prosecco je frizzante, to znamená víno s oxidem uhličitým a s nižším podílem alkoholu, mezi devíti a dvanácti procenty. Ale náš Prošek má běžně 15, 16 nebo dokonce 17 procent,“ vysvětluje vinař Andro Tomić.

Chorvatsko zatím v Bruselu registrovalo žádost o ochrannou známku jen pro 12 výrobků. Je mezi nimi například olivový olej, dva druhy salátu coleslaw a tři různé uzené šunky, podobné italskému prosciuttu. Jenom jeden z těchto dvanácti výrobků je v procesu, který by mu měl ochrannou známku skutečně zajistit – párky Kulen.

„Vysušené párky se vyrábějí i na různých místech v cizině. Ale většinou z hovězího, skopového a podobně. My používáme jen vepřové,“ popisuje výjimečnost svého produktu výrobce párků Sanel Rajković.

Podle výrobců se ale chorvatské ministerstvo zemědělství dostatečně nesnažilo, aby místní národní speciality a jejich producenty prosadilo. Chorvatsko sice není jediná země, která o své tradiční názvy přišla, ale pozdější vstup do unie pro zemi znamená horší možnosti jejich ochrany.

Chorvatské potravináře čekají po vstupu do EU potíže (zdroj: ČT24)