Tarif už si změnilo na 300 tisíc lidí. V létě přijdou další operátoři

Praha - Více než 300 tisíc lidí se už nechalo zlákat k přechodu na nové, neomezené tarify. Ty přesně před dvěma týdny představil první mobilní operátor. Volání by ale ještě mohlo dál zlevnit - v létě totiž plánují start virutální operátoři, kteří budou muset nabídnout výhodnější podmínky.

Volání za pět set korun, k tomu další čtyři stovky za data a zprávy a k tomu všemu ještě připočíst daň. Celková částka 1 100 korun. Tak vypadalo ještě poslední vyúčtování mnoha uživatelů mobilních telefonů ještě minulý měsíc. Teď mohutně přechází k jiným operátorům nebo využívají slev.

Tímto způsobem už uvažovalo na 310 tisíc lidí. U O2 a T-Mobile při smlouvě na dva roky zaplatí 749 korun. U Vodafone 691 - liší se objem dat. „Po uvedení tarifů vzrostl provoz na lince oproti běžným dnům trojnásobně,“ potvrdila Adéla Konopková z tiskového oddělení společnosti Vodafone.

Mobilní tarify
Zdroj: ČT24

Právě kvůli velkému zájmu nebývá přechod na nové tarify okamžitý. Někteří zákazníci čekají i týden. I přes velký zájem však přicházejí operátoři s dalšími nabídkami. Třeba i pomocí sms. V oblasti dat a zacílí i na zákazníky z řad menších a středních firem.

Trojici velkých operátorů také přibude další konkurence. Už teď představil svou nabídku za 640 korun U:fon. V létě se přidají i virtuální operátoři Tesco Mobile a Ha-vel. S cenami budou muset jít ještě níž.

Podle informací Hospodářských novin plánuje vstup na trh s vlastním virtuálním operátorem i energetická firma ČEZ.

Změny na mobilním trhu odstartovali mimo jiné takzvaní virtuální operátoři, tedy takoví operátoři, kteří nemají lincenci ani infrastrukturu, zato mají přímý vztah ke koncovému zákazníkovi. Poskytuje zákaznické služby, vyúčtování, provozní a technické informace pro uživatele a nastavení koncových zařízení. Obvykle provádí marketing a prodej koncovým zákazníkům. Doteď fungoval na českém trhu jediný virtuální operátor, podle odborníka na telekomunikace Jana Lodla jich ale do podzimu přibude zhruba 5 a do konce roku by na českém trhu mohla působit až desítka virtuálních operátorů.

Pro operátory navíc není podle Lodla zavedení neomezených tarifů příliš velkou ránou, nejvíce totiž budou v budoucnosti nejspíš vydělávat na mobilním internetu. „Operátoři vědí, že na SMS a volání nevydělají. Proto jsou trendem neomezené tarify. To, na čem chtějí do budoucna vydělávat, jsou data,“ uvedl Lodl.