Pracovat ve Švýcarsku bude ještě obtížnější

Bern - Švýcarská vláda hodlá o další rok prodloužit kontroverzní kvóty na povolení k dlouhodobému pobytu pro občany z osmi východních zemí Evropské unie včetně České republiky. Obdobné limity pak od 1. května zavede i pro občany ze všech ostatních zemí EU, a to nejméně na rok. Právě povolení k dlouhodobému pobytu umožňuje ve Švýcarsku pracovat legálně.

Švýcarsko se k limitům kolem počtu dlouhodobých smluv s občany osmi zemí střední a východní Evropy odhodlalo před rokem. Od května pak budou obdobná omezení platit pro všechny členské země unie.

V posledních letech byl podle švýcarské vlády počet cizinců přijíždějících do Švýcarska za prací ročně až o 80 000 vyšší než počet těch, kteří odjeli.

Švýcarská vláda

„Toto opatření je jedním z mála, které může pomoci učinit přistěhovalectví přijatelnějším pro společnost a uvést ho do souladu s jejími cíly.“

  • Švýcarsko autor: Armin Graessl, zdroj: SGV Luzern
  • Curych autor: Mike Hewitt, zdroj: ISIFA/Getty Images

Švýcarská vláda chce i nadále chránit svůj pracovní trh kvótami pro pracovníky z České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska. Švýcarská ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová podotkla, že její země bude tato opatření nově aplikovat i na zbytek EU.

Přestože Švýcarsko není členem unie, tvoří součást schengenského prostoru a má se státy EU dohody o volném pohybu osob. Podle švýcarské vlády nyní v zemi žije více než 1,2 milionu lidí z EU. Bern pak v uplynulém roce vyčlenil pro osm zemí EU jen asi 2 000 povolení.

Opatření přitom ostře kritizovala Evropská unie i postižené státy. „Lituji rozhodnutí švýcarské vlády. Obecně EU přikládá volnému pohybu osob v celkovém kontextu vztahů vůči Švýcarsku velký význam. Nynější rozhodnutí z Bernu nezohledňuje velké výhody, které volný pohyb osob přináší jak Švýcarům, tak i občanům EU,“ prohlásila unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová.