Vzpruha z ČNB: Recese končí, ekonomika míří vzhůru

Praha – Konečně dobré zprávy, které český trh potřebuje jako sůl. Recese, která sužuje českou ekonomiku už od poloviny roku 2011, prý odeznívá. Podle členky bankovní rady České národní banky (ČNB) Evy Zamrazilové se totiž česká ekonomika již odrazila ode dna a mohla by růst. „Je to ale jen první paprsek světla,“ podotkla Zamrazilová. Účastníci posledního Žofínského fóra naopak očekávají, že české firmy se budou muset kvůli situaci v eurozóně i oddlužování státu vyrovnat s několikaletou stagnací a nevalnými zisky.

„Jsou zde zjevné prvky stabilizace, jako je zastavení poklesu cen nemovitostí – hlavně v Praze – a známky možného oživení realitního trhu,“ řekla Zamrazilová. Známky konce recese vidí ve stabilizaci cen realit, nejspíše pod vlivem rekordně nízkých sazeb hypotečních úvěrů.

V únoru se podle posledních údajů objem poskytnutých hypotečních úvěrů zvýšil meziročně o 6,2 procenta. V březnu průměrný hypoteční úrok klesl na rekordní minimum 3,17 procenta.

Očekává se, že by letos mohly domácnosti utrácet víc než loni. Spotřebu by mohl podpořit konec zvyšování daní a zlevňování cen mobilního telefonování či plynu. I malé krůčky mohou znamenat posílení důvěry spotřebitelů.

Ekonomové ale vidí budoucnost českého hospodářství v temnějších barvách – firmy by se podle nich měly připravit na nižší tržby a zisky, a to až o deset procent. Důvodem bude v několika příštích letech slabá poptávka zákazníků z Česka i Evropské unie napříč sektory.

„Podle mě nás v příštích pěti letech čeká recese nebo stagnace. To znamená strašně velký tlak na pokles marží. Firmy to budou řešit tím, že budou škrtat náklady,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Připravte se na zákon o veřejných zakázkách

Při klesajícím objemu veřejných zakázek bude pro podnikatele rozhodující, aby se rychle zorientovali v novelizovaném zákoně o veřejných zakázkách. Někteří z nich totiž tvrdí, že jim klesly příjmy právě kvůli přísné novele, která administrativu prodloužila i o několik měsíců a znemožňuje jim podat odpovídající nabídky.

„Dodavatelé by opravdu měli investovat dopředu a kvalitně se připravit na podmínky, které od nich bude zákon vyžadovat,“ doporučuje ředitel odboru centrálního nákupu Českých drah Filip Potůček.

Ministerstvo pro místní rozvoj už nyní připravuje některé změny. Zjednodušit by se mělo třeba opětovné vypisování výběrového řízení, které bylo zrušeno jen z toho důvodu, že se do něj přihlásil pouze jeden uchazeč. To by pomohlo třeba vědeckým ústavům, které často poptávají konkrétní přístroj od konkrétního výrobce.

Resort chce ulevit i stavařům. Limity, od kterých je nutné výběrové řízení vypsat, totiž i příští rok zůstanou na současných třech milionech korun. Původně měly klesnout na jeden milion.

Úrokové sazby jsou nízko, v oslabení koruny se experti rozcházejí

ČNB v listopadu snížila základní úrokovou sazbu na 0,05 procenta. Banka dává najevo, že v případě potřeby bude na trhu zasahovat, aby oslabila korunu. Vedení centrální banky je ale v otázce intervencí rozděleno. Zamrazilová upozornila, že slabá koruna by mohla dál podkopat poptávku domácností, protože zdražuje dovoz. To podle ní musí ČNB dát na misku vah proti pozitivnímu vlivu slabé koruny na český vývoz.

Intervence na trhu považuje Zamrazilová za nástroj proti výraznému zpevňování koruny, které podkopává export a s ním celou ekonomiku. „Kdyby koruna začala neúměrně zpevňovat, což se v současné nepříznivé situaci ekonomiky nezdá příliš pravděpodobné, pak by bylo vhodné využít intervencí,“ vysvětlila bankéřka.