Meziroční inflace se v srpnu držela na 2,5 procentech. Máslo zdražilo o polovinu

Meziroční inflace v srpnu stagnovala na 2,5 procenta. Na meziročním růstu cen se podílely hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Dále rostly ceny masa, vajec a mléčných výrobků. Máslo zdražilo až o 45,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Srpnová inflace je nižší, než odhadovali analytici, kteří čekali zrychlení na 2,6 procenta. V červenci meziroční inflace zrychlila o dvě desetiny procentního bodu. Meziroční růst cen vytrvale zrychloval v prvních třech měsících letošního roku a v dalších měsících kolísal.

V srpnu vzrostly ceny masa o 5,8 procenta a vajec o 33,9 procenta. Výrazně zdražilo také mléko a mléčné výrobky. U mléka cena stoupla o 14,6 procenta, u sýrů o 14,6 procenta a u čerstvého másla až o 45,5 procenta. Po červencovém poklesu o 0,1 procenta v srpnu stouply o 2,1 procenta ceny pohonných hmot. Na zvýšení cenové hladiny se podílelo i zdražení stravovacích služeb o 6,7 procenta a ubytovacích služeb o 2,1 procenta.

Zlevnily naopak o 15 procent mobilní telefony a o procento klesly i ceny telefonických a telefaxových služeb. Snížily se také o 0,6 procenta ceny bytového vybavení a zařízení domácnosti, o 2,3 procenta ceny tepla a teplé vody a o 0,8 procenta ceny zemního plynu.

K meziměsíčnímu poklesu cenové hladiny o 0,1 procenta přispělo podle statistiků hlavně snížení cen potravin. Zlevnila například zelenina o 11,4 procenta, ale máslo zdražilo o 4,0 procenta. Stoupla také cena dovolených s komplexními službami o 1,4 procenta.

Cena másla dál roste

V Česku dál zdražují mléko a sýry. V obchodech teď máslo stojí běžně přes 50 korun a podle výrobců se může ještě letos vyšplhat až na 70 korun.

Každý Čech spotřebuje v průměru 5,5 kilogramu ročně. S rostoucí cenou ale třeba velké obchodní řetězce zaznamenávají změnu v chování nakupujících.

Události: Máslo dál zdražuje, mohlo by se prodávat až za 70 korun (zdroj: ČT24)

„Tím, že se máslo méně často dostává do promočních akcí, tak objem jeho prodejů je nižší. Zároveň pozorujeme, že zákazníci využívají možnost nakupovat například rostlinné tuky,“ uvedl mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Zdražování másla se netýká jen České republiky, ale i ostatních zemí, například v Německu stojí kostka másla v průměru 52 korun. Ve světě totiž roste poptávka po mléčném tuku a zároveň klesá jeho produkce.

Kráva
Zdroj: ČT24

„Cena másla nebo jakéhokoliv výrobku by měla reflektovat, jestli nám rostou mzdy, jestli se zdražují nájmy. To všechno jsou faktory, které se v ceně másla promítají,“ dodal majitel farmy Dvůr Selatice Pavel Peška. Také on musel máslo zdražit: za čtyři roky stoupla cena másla z jeho farmy o 25 procent, meziročně pak o 10 procent.

ČNB překvapil růst domácí ekonomiky

Meziroční míru inflace Česká národní banka očekávala. „Větším překvapením pro ČNB zůstává raketový růst domácí ekonomiky. Ta ve druhém kvartále zrychlila na 4,7 % oproti předpokládaným 3,5 %,“ komentuje vývoj ekonom Jan Bureš. Podle něj jde o jasný argument pro další růst úrokových sazeb. 

Vydáno pod