Listonoš s notýskem u benzinky – pošta spustila novou službu pro řidiče

Praha - Česká pošta se rozhodla, že zveřejní pro řidiče nový portál, který bude informovat o cenách pohonných hmot. Server tankujlevneji.cz momentálně informuje o cenách benzinu u 400 čerpacích stanic, v budoucnu by měl jejich počet dosáhnout 2 000. Nejvíce „biti“ na tomto opatření jsou však sami pošťáci, kteří mají zapisování cen u stanic na starost. Výhrady mají i pumpaři, bojí se o pokuty. Informace budou dostupné i na mobilních telefonech.

Projekt podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu, podílí se na něm i Česká obchodní inspekce (ČOI). Celkové náklady na spuštění a provoz portálu se podle generálního ředitele České pošty Petra Zatloukala budou pohybovat kolem 300 000 korun.

Podle Zatloukala budou ceny denně aktualizované na základě hlášení zaměstnanců pošty, kteří budou sledovat ceny u čerpacích stanic na svých cestách při zavážení poboček pošty. Informace o kvalitě pohonných hmot u jednotlivých stanic by měla dodávat ČOI.

„Pokud jde o náročnost toho, co budeme po našich pošťácích chtít, tak to pro ně nebude opravdu zdaleka znamenat velké pracovní vytížení,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) byl inspirací k projektu rakouský systém, který dříve fungoval v rámci spolupráce autoklubu ÖAMTC a rakouské pošty, nyní ho zajišťuje tamní státní správa.

Ceny pohonných hmot zveřejňuje v Česku na webu dosud například společnost CCS nebo některé internetové servery. K dispozici jsou ale většinou jen průměrné ceny v jednotlivých krajích nebo okresech. Nynější projekt je ale podle Kuby jediný, který zaznamenává i věrohodné informace o kvalitě paliva.

Pumpaři mají obavy

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a ze společnosti Benzina Radiožurnálu řekl, že už teď jsou ceny u benzinek viditelné víc než u jiných obchodníků. Asociace má proto obavy. „V minulosti byla celá řada petrolejářských společností pokutována Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Ty pokuty byly skutečně vysoké. A jedním ze zdůvodnění bylo, že sdělujeme cenovou strategii přes média a vyzýváme ostatní ke kartelovému chování. Proto máme skutečné obavy, dnes jsou za to i trestní sazby.“