MMF: Oživení světové ekonomiky zatím nepropukne naplno

Washington - Světová ekonomika letos zpomalí svůj růst na 3,3 procenta, uvedl ve své makroekonomické prognóze Mezinárodní měnový fond (MMF). Až dosud přitom předpokládal, že ekonomika po loňském růstu 3,2 procenta letos zrychlí tempo na 3,5 procenta. MMF má ale dobré zprávy pro českou ekonomiku. Ta má v letošním roce zastavit pokles a povyrůst o 0,3 procenta.

Globální ekonomika se podle fondu bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011. Zatímco zhoršení předpovídá fond ve Spojených státech a v Evropě, výrazné zlepšení čeká v Japonsku. Tam nová vláda nastartovala razantní kroky na podporu ekonomiky a napumpovala do ní další jeny.

„Globální ekonomické vyhlídky se znovu zlepšily, oživování vyspělých ekonomik však zůstane i nadále nesouvislé,“ prohlásil měnový fond. Vyspělému světu jako celku MMF předpovídá letos mírně nižší růst o 1,2 procenta. Příští rok už ale počítá se zrychlením na 2,2 procenta.

Ekonomika Spojených států má kvůli zvýšení daní a snižování výdajů zpomalit na 1,9 procenta z lednového odhadu 2,1 procenta. Předpověď pro eurozónu fond dál zhoršil na pokles o 0,3 procenta po loňském propadu o 0,6 procenta. V lednu fond eurozóně předpovídal na letošní rok propad HDP o 0,1 procenta. Pro Japonsko se výhled zlepšil na 1,6 procenta, ještě v lednu přitom fond předpovídal růst o 1,2 procenta.

Optimistický MMF: Česko už příští rok poroste o 1,6 procenta

Pokles domácí ekonomiky se má letos zastavit a dokonce obrátit v kladných 0,3 procenta. Navíc v příštím roce už by se měl hrubý domácí produkt Česka zvýšit o 1,6 procenta. V minulé prognóze pak fond české ekonomice na letošní rok předpovídal oživení o 0,8 procenta po loňském poklesu o 1,2 procenta.

A přestože fond letošní předpověď pro českou ekonomiku výrazně zhoršil, na rozdíl od řady veřejných i soukromých domácích institucí nadále předpovídá celoroční růst. Česká národní banka ve své únorové prognóze předpověděla pro letošek pokles českého HDP o 0,3 procenta.

Česká národní banka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Mírně slabší vývoj přiřazuje MMF v tomto roce Slovensku, jehož HDP by měl zpomalit růst na 1,4 procenta z loňského dvouprocentního tempa. Na podzim přitom MMF Slovensku předvídal růst o 2,8 procenta. Příští rok by ale měla slovenská ekonomika nabrat tempo a vykázat růst 2,7 procenta, a to při inflaci do dvou procent.

Co se týče Evropské unie, nejvíce má v tomto roce růst ekonomika Lotyšska. Konkrétně se má jednat o 4,2 procenta. Stejné číslo, ovšem se znaménkem minus na začátku, pak předpovídá MMF pro Řecko.