Nová aplikace umožní zkontrolovat radniční účty i z mobilu

Reportáž: CityVizor – lupa na radniční účty (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí tuzemským městům a obcím bezplatně zpřístupnilo aplikaci CityVizor, do které mohou nahrávat své rozpočty, a umožnit tak občanům snazší kontrolu radničního hospodaření – ať už z počítače, nebo z mobilního telefonu.

Úřad systém, který propojuje informace z úředních desek nebo registru smluv, vyvíjel půl roku. Na rozdíl od rozklikávacích rozpočtů, které už dnes radnice zveřejňují na svých webových stránkách, má být aplikace ministerstva financí přehlednější a podrobnější.

„Můžeme vidět srovnání za poslední roky, bilanci výdajů a příjmů a můžeme se přímo podívat, na co obce vynakládaly své prostředky,“ dodává člen resortního týmu otevřených dat Jan Vlasatý.

Díky aplikaci budou moci občané kontrolovat radnici třeba i přímo z mobilního telefonu.  „Obcím stačí vygenerovat data ze svého účetního systému a nahrát je do aplikace jedním kliknutím,“ dodává Vlasatý.

Zprůhlednit svůj rozpočet může bezplatně kterákoli obec, v současnosti ji využívá například Nové Město na Moravě. Správu nové aplikace nyní převezme spolek Otevřená města, který ji bude samosprávám nabízet.