Propojení teorie s praxí: Matematikům se blýská na lepší časy

Praha - Studenti matematiky by už brzy mohli snáz najít práci v průmyslu. Matematický ústav Akademie věd startuje projekt, který má hlouběji propojit teorii s praxí. S jeho financováním pravděpodobně pomůže i Evropská unie. O tomto tématu hovořil také ve včerejším Hyde Parku Civilizace profesor Jaroslav Nešetřil.

Výzkumný a zkušební letecký ústav je jednou z firem, která kývla na spolupráci se studenty matematiky. Vybraný doktorand zde stráví půl roku. „Studenti, kteří k nám přijdou v rámci tohoto projektu, získají i přístup do aerodynamických tunelů. Například mohou studovat aerodynamiku letadel, budov nebo mostů,“ konstatoval Zdeněk Pátek z ústavu. „Máme práce nadbytek a v podstatě to nestíháme. Je těžké sehnat nějaké odborníky,“ podotkl k tomu Jaroslav Pelant. 

Do projektu jsou zapojeny i zahraniční firmy

Čeští matematici budou moci vycestovat třeba do Francie nebo Německa. „Myšlenka je vyškolit doktoranda tak, aby byl schopen nejen znát teorii, ale aby byl schopen i komunikovat s průmyslem,“ řekla vedoucí Oddělení teorie evolučních diferenciálních rovnic v Matematickém ústavu AV ČR Šárka Nečasová.

image_456892
Zdroj: ČT24

Vysokoškolský diplom - odměnu za několikaletou snahu a píli – dostane každý rok více než 24 tisíc absolventů. Práci najde ale jen každý osmý. Někteří své první zaměstnání hledají více než rok.

„Přestože počet absolventů technických oborů roste, tak tento nárůst nestačí pokrývat poptávku firem. Absolventi humanitních oborů mají uplatnění daleko horší,“ poznamenal marketingový manažer Man Power Group Jiří Halbrštát. V současné době lépe nacházejí práci studenti, kteří během studia stihli i pracovat.

Vydáno pod