Nastala česká mobilní cenová revoluce?

Praha - Až obavy ze vstupu čtvrtého hráče na český trh donutily stávající mobilní operátory ke snížení cen. K výraznému zlevnění volání dochází po dlouhých 17 letech. S novým tarifem přišla už Telefónica O2 a její konkurenti chystají podobné nabídky - Vodafone kupříkladu „velmi zajímavá roamingová zvýhodnění,“ jak v rozhovoru v Ekonomice ČT24 prozradil Petr Dvořák, viceprezident pro nefiremní zákazníky této společnosti. T-Mobile chce zase podle generálního ředitele Milana Vašiny už brzy umožnit zákazníkům prodej na splátky u všech přístrojů - i těch dotovaných.

Podle Vašiny je tvrzení, že se výrazné zdražení nekonalo 17 let, přehnané. „Ceny jdou každý rok dolů minimálně o deset procent. Ve spoustě oborů ceny rostou. Nazval bych to spíš evolucí,“ prohlásil Vašina. „Cena klesá dlouhodobě, je to logický krok,“ poznamenal Dvořák. S tím ale nesouhlasí Jiří Dvorjančanský, ředitel marketingu Telefóniky O2. Podle něj tento krok představuje v očích lidí „revoluci“, patrné je to zejména z reakcí na sociálních sítích.

Filip Kůžel, redaktor serveru MobilMania.cz: 

„Uživatelé, kteří volají méně, revoluci nepocítí. Prostřední tarif, tam už je to znát, u nejvyššího už se dá říct, že o revoluci jde.“

Nejčastější zkušenost českých zákazníků s mobilními operátory jsou nepřehledné smlouvy nebo dražší tarify než v zahraničí. „Teď používám paušál na 700 korun, ale nikdy se nedostanu na 700. Vždycky je to kolem tisícovky. A když nad tím přemýšlím, tak jsou tarify pro mě nesrozumitelné,“ říká zákaznice Kamila Beňová. 

Ceník nejprve mění Telefónica

Telefónica ale nyní nabídne neomezené volání a posílání SMS zpráv do všech sítí za 749 korun. Cena ale platí jen pro zákazníky, kteří s ní podepíší smlouvu na dva roky. Jinak je to o 150 korun více. „Je logické, že operátoři motivují lidi, aby se upsali. Za volnost se platí,“ podotkl Kůžel. Udržet si stávajícího klienta bylo důležité pro operátory v minulosti i teď.

Luděk Vokáč, odborník na mobilní technologie:

„Určitě je to obrana vůči nastupující konkurenci, ať už případnému plnohodnotnému novému operátoru, nebo vůči virtuálním operátorům, kteří se začínají také rozrůstat.“

K podobným krokům se přitom chystá i konkurence. Konkrétní nabídku zatím ale tají. „Chystáme se zlevňovat ty nejvyšší tarify. S tou nabídkou, která bude minimálně srovnatelná s nabídkou konkurence, přijdeme v řádu několika dní,“ říká tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. 

  • Telefónica zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2908/290716.jpg
  • Vodafone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2788/278769.jpg
  • T-Mobile autor: V.Rejl, zdroj: V.Rejl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2980/297930.jpg
  • Veletrh v Barceloně autor: Manu Fernandez, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4422/442125.jpg

„V průběhu měsíce května uvedeme nové tarifní portfolio a jedním z těch tarifních plánů je neomezené volání, neomezené SMS a datový balíček, za cenu nižší než 700 korun,“ doplňuje ředitel marketingu Vodafone David Duroň. 

Ceny v Česku se tak postupně dostávají na úroveň okolních zemí. „Třeba v Rakousku se dají tarify pořídit kolem sedmi set, osmi set korun. V Německu je to o kousek výš, kolem tisíce korun,“ dodává Vokáč. Podle odborníků na mobilní trh by ceny mohly jít v budoucnu ještě níže. Hrát by se mohlo především na poli dat a jejich zabezpečení.

S revolučním tarifem přitom přišel na konci března i americký T-Mobile. Nabídl neomezené volání, SMS v rámci všech tamních sítí a 500 MB dat za 50 dolarů (990 korun).

Operátoři bojují o zákazníky (zdroj: ČT24)