Poslanci nechtějí, aby lidé platili za opravu přípojek na veřejných pozemcích

Praha – Poslanci oslovení Českou televizí jsou proti tomu, aby za opravy a údržbu potrubí a přípojek pod veřejným prostranstvím platili vlastníci domů. S nápadem přitom počítá novela zákona o vodovodech a kanalizacích, která už prošla prvním čtením a zamířila do sněmovního zemědělského výboru. Projednávání výbor na měsíc přerušil. V současné době platí náklady provozovatel veřejné sítě, který je promítá do ceny vodného a stočného.

Podle zpravodaje předlohy Ladislava Skopala (ČSSD) by se připravovaného jednání měly zúčastnit například Svaz měst a obcí ČR, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací a ministerstvo zemědělství. „Chceme k tomu přizvat i senátory,“ řekl Skopal.

Kritizovaného návrhu si nejprve nevšiml ani on sám. I kvůli tomu poslanci zákon řešili jen pár minut a nikdo nenavrhoval žádnou změnu. Na ustanovení upozornila ve středu končící zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, podle níž se vlastník přípojky dostane do nevýhodného postavení.

Podle náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka ustanovení v původním návrhu ministerstva nebylo – do předlohy se dostalo až po připomínkovém řízení. „Očekávali jsme, že se při projednávání ve sněmovně povede odborná diskuse,“ uvedl Kendík.

Zdůvodnění předlohy uvádí, že „vlastník přípojky nebo kanalizace nemůže požadovat, aby jeho věc, byť se nachází na veřejném prostranství, byla opravována a udržována na náklady jiného subjektu“. Je to prý v rozporu s občanským zákoníkem.

Návrh si vysloužil kritiku opozice

Sociální demokraté ale tvrdí, že jde o snahu přenášet náklady na rodiny a zvyšovat zisky provozovatelů vodovodů a kanalizací – průměrná oprava přijde na desítky tisíc korun. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika je vodné a stočné dost vysoké a musí se hledět na zájmy spotřebitelů. „Původně to byla technická norma a jako technická by měla zůstat,“ zdůraznil.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) argumentuje tím, že vlastníci přípojek ve snaze ušetřit často žádali o opravu zastaralé přípojky, u níž bylo jasné, že ji bude nutné v krátké době znovu opravit. Toto řešení pak zvyšuje náklady všem uživatelům. Provozovatelé totiž rozpočítávají výdaje na opravy všem do cen vodného a stočného. „Vlastníci jsou povinni opravit, zajistit provozuschopnost a postarat se sami o svůj majetek,“ namítá předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák.

Že by ale po zavedení novinky klesly účty za vodu, to pravděpodobné není. „Nedomníváme se, že by tato skutečnost výrazným způsobem ovlivnila cenu vodného a stočného,“ sdělila mluvčí Ostravských vodovodů a kanalizací Martina Gavendová.

Bendl minulý týden ujistil, že ministerstvo je připraveno přijít do sněmovny s kompromisním pozměňovacím návrhem. Ani v jeho straně totiž nepanuje shoda. „Opravy by měl platit ten, komu patří pozemek,“ domnívá se například poslanec ODS a místopředseda zemědělského výboru Jiří Papež.