Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí vzrostla, ale zpomalila. Klesla také podnikatelská nálada

Hospodářský růst Německa ve druhém čtvrtletí činil po sezónní úpravě 0,6 procenta a v porovnání s předchozími třemi měsíci tak vykázal zpomalení o 0,1 procentního bodu. Vyplývá to z konečných údajů spolkového statistického úřadu. Hospodářství táhla především spotřebitelská poptávka a státní výdaje, méně se dařilo obchodu. Mírně také po třech měsících růstu klesla podnikatelská nálada. Výhled však zůstává podle ekonomů dobrý a přehřátí ekonomiky zatím nehrozí.

Spotřebitelské výdaje se zvýšily o 0,8 procenta a státní výdaje o 0,6 procenta. Co se týče zahraničního obchodu, signály jsou smíšené. Vývoz zboží a služeb se podle předběžných údajů v porovnání s prvním čtvrtletím zvýšil o 0,7 procenta, podstatně víc však stoup dovoz, a to o 1,7 procenta. Jejich bilance tudíž srazila z růstu hrubého domácího produktu 0,3 procentního bodu.

V meziročním srovnání se HDP v sezónně upravených údajích zvýšil ve druhém čtvrtletí o 0,8 procenta po růstu o 3,2 procenta ve čtvrtletí prvním. Statistický úřad poukazuje na nadprůměrný vliv kalendářních faktorů, kromě jiného v prvním čtvrtletí letošního roku bylo o tři pracovní dny víc než loni a ve druhém naopak o tři dny méně. S vyloučením těchto vlivů se HDP ve druhém čtvrtletí zvýšil o 2,1 procenta a v prvním o dvě procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podnikatelská nálada v Německu klesla

Po třech měsících rekordního růstu podnikatelská nálada v Německu v srpnu mírně klesla a dala tím signál, že vzestup největší evropské ekonomiky se stabilizoval. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v pátek zveřejnil mnichovský institut Ifo. Jeho souhrnný index klesl na 115,9 bodu z červencových 116 bodů. Analytici v anketě agentury Reuters přitom v průměru očekávali, že index za srpen klesne až na 115,5 bodu.

„Německá ekonomika zůstává ve vzestupném trendu,“ komentoval údaje šéf Ifo Clemens Fuest. Pokles indexu podnikatelské nálady padá na vrub firem, které hodnotí méně pozitivně svou aktuální situaci. Tento index se snížil ze 125,5 na 124,6 bodu. Výhled manažerů na příštích šest měsíců se naopak zlepšil, a to ze 107,3 na 107,9 bodu. Index vychází z průzkumu mezi 7000 firmami.

Podle ekonoma Klause Wohlrabeho německé ekonomice přehřátí nehrozí a má stále prostor, kam růst. Drobný pokles indexu označil za reakci na předchozí vysoký růst.