Apple se vzdává plánu vyrábět samořízený automobil, uvedl americký list

Americká technologická společnost Apple zřejmě opustila plán výroby samořízeného automobilu a soustředí se výhradně na samotnou technologii autonomního řízení. V rozhovoru s listem The New York Times (NYT) to uvedlo pět zdrojů, které jsou obeznámeny s plány Applu. Další velcí hráči pak vytvářejí různé aliance, aby snížili náklady na vývoj a zvýšili své šance na tomto perspektivním, ale také vysoce konkurenčním poli.

Přitom ještě před pár lety Apple nabíral zaměstnance pro velký a tajný projekt, který „dostane Detroit do kolen“. Letos v červnu ale šéf Applu Tim Cook v rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedl, že Apple se soustředí na autonomní systémy.

Podle zdrojů newyorského listu, které nechtěly být jmenovány, se v projektu nazvaném Titan objevilo několik chybných kroků. Ty vedly k tomu, že společnost se přesunula od výroby samořízeného vozu k vývoji technologie pro automobil, který vyrobí někdo jiný. Tím se Apple dostává na úroveň řady jiných technologických firem, jež na technologii autonomního řízení pracují.

  • Odstartoval v roce 2014, firma Apple angažovala řadu zkušených lidí a najala experty na vývoj softwaru i osobních automobilů ve snaze mít pod kontrolou všechny aspekty výroby – software, hardware i design. 
  • Vývojáři se věnovali každému detailu, jako je například tiché automatické otevírání a zavírání dveří nebo nový vzhled interiéru bez volantu a pedálů. 
  • Dokonce uvažovali o nahrazení standardních kol sférickými.
  • Projekt se však dostal do problémů. Jednak kvůli svému rozsahu, jednak kvůli absenci jasně definované vize. 
  • Vedení se neshodlo v tom, zda vyvíjet plně autonomní vůz, nebo automobil, nad nímž řidič může v případě nutnosti převzít kontrolu.
  • Loni začal Apple projekt utlumovat. Do čela jmenoval dlouholetého manažera Boba Mansfielda a ten plán výroby osobního automobilu odložil na neurčito a projekt nasměroval na samotnou technologii autonomního řízení.
  • Zdroj: ČTK

Technologie samořízení je jedním z nejžhavějších témat v Silicon Valley a Apple není zdaleka jedinou firmou, která na ní pracuje, uvádí newyorský list.

Spojit síly a peníze

Loni v červenci se německá automobilka BMW stala prvním velkým hráčem, který oznámil, že opouští sólový vývoj samořízených vozů, uvedla agentura Reuters. Místo toho vytvořila tým s výrobcem čipů Intelem a s izraelským výrobcem vizuální technologie pro pokročilý asistenční systém pro řidiče Mobileye. Cílem je vytvořit do roku 2021 platformu pro autonomní technologii v automobilu. 

Rozhodnutí následovalo po cestě vedoucích pracovníků automobilky, kteří navštívili různé startupy a dodavatele, aby posoudili konkurenční postavení BMW. „Každý investuje miliardy. Z našeho pohledu dává smysl spojit síly pro vývoj základního systému jako platformy,“ uvedl tenkrát viceprezident BMW Klaus Buettner. 

Další německý výrobce luxusních vozů Daimler před třemi měsíci spojil síly s německým dodavatelem Boschem. A japonská automobilka Honda již dala najevo, že je připravena dát se s nimi do aliance při přípravě autonomních vozů. 

Prototyp samořízeného vozu testovaného Googlem
Zdroj: Elijah Nouvelage/Reuters

V květnu pak dali „hlavy a zdroje dohromady“ i provozovatel alternativní taxislužby v USA Lyft a Waymo, jednotka Alphabetu (mateřská společnost Googlu) zaměřená na samořiditelné vozy.  

Jako příklad různých aliancí pro úsporu nákladů na vývoj se uvádí i to, že německé automobilky BMW, Daimler a Volkswagen odložily vzájemnou rivalitu a koupily v roce 2015 německého poskytovatele digitálních mapových služeb HERE. Loni pak patnáctiprocentní podíl ve firmě získal Intel. Automobilkám to má umožnit snížit závislost na mapové službě Googlu. 

Vznikne a prosadí se robotaxi?

Jedním z nejvíce nadějných trhů pro autonomní technologie jsou taxíky bez řidičů, „robotaxi“. Jednoho dne by prý mohly nahradit běžnou taxislužbu či část veřejné dopravy ve velkých městech. 

Americké automobilky Ford a General Motors do této sféry investují podle Reuters každá nejméně dvě miliardy dolarů. Od roku 2021 by chtěly vytvořit flotily svých samořídicích vozů pro sdílené jízdy.