IKEA stáhla lasagne z prodeje, Tesco za ně dostalo pokutu

Praha - IKEA zastavila ve svých obchodech v Evropě prodej mražených lasagní s losím masem. Testy totiž ukázaly, že v nich kromě losího bylo i maso vepřové. Tesco zase dostalo od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokutu 650 tisíc korun za to, že prodávalo lasagne, které obsahovaly koňské maso místo avizovaného hovězího. Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy se ale jedná o prvostupňové rozhodnutí, které není pravomocné. Tesco zvažuje odvolání společně s výrobcem lasagní, firmou Nowaco.

Prodej lasagní s losím masem se v ČR i jinde ve světě zastavil již 22. března, kdy přišly první výsledky testů, které ukazovaly na přítomnost malého množství vepřového v některých těchto výrobcích, řekl mluvčí společnosti v České republice Petr Chadraba. Na otázku, proč byly na českém webu IKEA ještě dnes losí lasagne v nabídce, odpověděl, že u nabídky je upřesnění, že výrobek nyní není skladem. Dodal, že nabídka bude z webu nejspíš zcela odstraněna.  

Švédský dodavatel vyrobil pro firmu IKEA kolem 10 tisíc tun losích lasagní. Řetězec podle agentury Reuters jejich prodej zastavil ve svých obchodech v osmnácti evropských zemích poté, co testy belgických úřadů koncem března odhalily, že výrobek částečně obsahuje vepřové maso. Špatná dodávka představuje kolem 17 tisíc balíčků lasagní, tvrdí stockholmská centrála společnosti .

Tina Kardumová, mluvčí IKEA:

„V pátek jsme obdrželi potvrzení, že jedna výrobní šarže obsahovala malé množství mletého vepřového, které tvořilo zhruba procento celkového masa ve výrobku.“

Aféra s koninou
Zdroj: ČT24/ISIFA

V lasagních z Tesca se objevila konina, firma zvažuje odvolání

Inspekce odhalila koňské maso na konci února v plzeňské prodejně ve dvou šaržích výrobku Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce - zmrazené v balení 400 gramů. Laboratorní analýza prokázala, že je ve výrobku minimálně 60 procent koniny, přestože údaje o složení uváděly pouze hovězí maso. Inspekce po nálezu nařídila Tescu výrobky okamžitě stáhnout z prodeje.

„Rozhodnutí SZPI jsme dostali tento týden, máme 15 dní na zvážení, jestli se budeme odvolávat. Detaily rozhodnutí inspekce zatím komentovat nebudeme. U vlastních výrobků provádíme již více než měsíc laboratorní kontroly na přítomnost koňské DNA. Zákazníky o všech výsledcích testování informujeme na webových stránkách naší společnosti. Věříme, že touto cestou se nám podaří posílit důvěru zákazníků v naše produkty,“ sdělil mluvčí Tesca Jiří Mareček. 

Státní veterinární správa odhalila v Česku přítomnost nedeklarovaného koňského masa ve více výrobcích, například v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic. Tesco také tvrdí, že koninu obsahoval salám z Masny Studená, její vlastník Agrofert to popírá.

Masové kuličky z IKEA
Zdroj: ČT24/www.isifa.com