Napětí mezi USA a KLDR vyděsilo investory. Prchají ke zlatu a zvažují perspektivu akcií

Atomové harašení mezi Washingtonem a Pchjongjangem vyděsilo investory napříč kontinenty a způsobilo výrazné propady na globálních akciových trzích. Investoři v obavách z vyhrocení konfliktu přesouvají část svých portfolií do bezpečných aktiv. Cena zlata tak posiluje ke svým několikaměsíčním maximům. Otázkou podle analytiků nyní je, zda současné napětí odezní, anebo ovlivní ceny akcií dlouhodobě.

Od prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že KLDR narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl, pokud bude vyhrožovat USA, se globální akciové indexy noří stále hlouběji. MSCI World index v minulém týdnu odepsal přes 1,5 procenta.

Nejvíce byly zvýšeným geopolitickým napětím zasaženy korejské a hongkongské indexy, které odevzdaly téměř čtyři procenta, shodují se analytici. Evropské burzy pak oslabovaly okolo dvou procent.

Vývoj burzovních indexů
Zdroj: KB

„Americké akciové trhy jsou zřejmě již proti podobným excesům svého prezidenta více imunní, nicméně i ty ztratily okolo 1,5 procenta,“ upozorňuje analytik Komerční banky Richard Miřátský.

„Sice je to nejspíše opět jen řinčení zbraní z obou stran, každopádně se znovu potvrdilo, že akcioví investoři jsou na otazníky v geopolitice citlivější než žlučníčkář na majonézu,“ konstatuje ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

  • 8. srpna – KLDR už podle The Washington Post vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa. Americký prezident Donald Trump ten den prohlásil, že Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl.
  • 9. srpna – KLDR prý „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký ostrov Guam v Tichomoří, kde mají americké ozbrojené síly leteckou i námořní základnu. Americký ministr obrany zase Severní Koreji vzkázal, aby se vzdala všech akcí, které budou znamenat konec jejího režimu a jež zničí její národ.
  • 10. srpna – Severokorejská armáda uvedla, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. O konečném provedení plánu podle ní rozhodne vůdce Kim Čong-un.
  • 11. srpna – Donald Trump dal najevo, že pokud se Pchjongjang zachová neuváženě, je namístě i vojenské řešení.
  • 15. srpna – Severokorejský vůdce Kim Čong-un dostal plány útoku na americké zámořské území, tichomořský ostrov Guam, ale rozhodne se až podle toho, jak se zachovají Spojené státy.
  • 16. srpna – Za „velmi moudré a logické rozhodnutí“ pochválil Donald Trump severokorejského vůdce, který prozatím odložil plány útoku na americký tichomořský ostrov Guam. „Jiná možnost by byla katastrofální a nepřijatelná,“ konstatoval Trump.
  • 17. srpna – Donald Trump slíbil vedení Jižní Koreje, že si v případě jakéhokoli rozhodnutí ohledně Severní Koreje vyžádá jeho svolení. Oznámil to jihokorejský prezident Mun Če-in.

Jednorázový výkyv, či dlouhodobý dopad?

Otázkou podle anylytiků je, co se bude dít dále. „Zda současné relativně prudké propady cen akcií budou jen krátkodobou podrážděnou reakcí investorů na slovní přestřelku Washingtonu a Pchjongjangu, nebo vyhrocená geopolitická situace zafunguje jako spouštěcí mechanismus pro dlouhodobější proces korekce cen akcií,“ říká Miřátský. Analytici se totiž shodují v tom, že ty jsou především ve Spojených státech výrazně nadhodnocené.

Podle Šichtařové je přesto pro investory důležitější než geopolitika štědrost cetrálních bank a jejich nabídka levných peněz. A předpokládá se, že jejich štědrost začne klesat. Americká centrální banka (Fed) již zvýšila úrokové sazby z nula do 1–1,25 procenta a začne se postupně svých dluhopisů zbavovat. Do toho Evropská centrální banka může už na podzim začít omezovat výkupy dluhopisů. Ty prozatím každý měsíc pumpují na trhy 60 miliard eur. A investoři berou při výprodejích na akciových trzích za vděk právě zlatem.

Vývoj ceny zlata
Zdroj: KB

Na druhou stranu globální makroekonomické trendy zůstávají příznivé. Růst americké průmyslové výroby, silnou tvorbu nových pracovních míst a nezaměstnanost na historických minimech – to vnímají ekonomové pozitivně. „Pro americké akcie však vidíme pouze omezený růstový potenciál vzhledem k jejich vysokému ocenění,“ říká Miřátský. Na rozdíl od Evropy, kde jsou podle něho politická rizika pod kontrolou.

„Ačkoliv plný kalendář evropských politických událostí může vnášet na trhy krátkodobou volatilitu, naším základním scénářem je, že žádná protievropská politická strana nezíská většinu ve svém parlamentu. Britský (index) FTSE 100 by měla podporovat slabší libra. Ocenění akcií rozvíjejících se trhů podle nás zůstává proti rozvinutému světu i přes nedávné silné růsty levné. S očekávaným návratem hospodářského růstu a menšího tlaku na posilování dolaru předpokládáme příznivý vývoj akciových trhů rozvíjejících se zemí,“ dodává Miřátský.

Záleží i na Číně

Pro tým analytiků Komerční banky zůstává tak nadále favoritem Indie. Korejské akciové trhy jsou výrazně zasaženy současným geopolitickým napětím. Nicméně solidní firemní výsledky a uklidnění vnitropolitické situace jsou velkou podporou pro korejské akcie. V střednědobém horizontu by tak podle analytiků KB měla většina akciových trhů růst až přibližně do roku 2019, kdy očekávají zpomalení ekonomického růstu v USA a korekci na akciových trzích.

Hlavními riziky globálních akciových trhů jsou tak v současné době bezesporu geopolitické šoky, které mohou převážit nad dobrými hospodářskými výsledky společností i pozitivním makroekonomickým vývojem, míní řada ekonomů. Výrazné negativní dopady loňského brexitu na globální akciové trhy i současná severokorejská krize to jednoznačně potvrzují.