Bulharská prokuratura chce poslat ČEZ za mříže

Sofie - ČEZ má v Bulharsku další potíže. Tamní prokuratura ho chce stíhat za pochybení při vyplatě dividend a za porušování zákona při zadávání veřejných zakázek. Firma podle Bulharů způsobila škodu přesahující v přepočtu pět miliard korun. A hrozí jí, že v zemi přijde o licenci. Český gigant se však proti rozhodnutí bulharské prokuratury ohradil.

Bulharská prokuratura chce splnit přání veřejnosti a poslat ČEZ za mříže. Podle serveru Patria Online vrchní bulharský prokurátor Sotir Tsatsarov konkrétně doporučil na základě šetření prokuratury v bulharské pobočce společnosti ČEZ zahájit trestní řízení s firmou, které se zaměří na outsourcingové kontrakty. Jeho slova se týkala i dalších distributorů EVN a Energo-Pro a zároveň také energetického regulátora DKEVR. O odebrání licence prokuratura nerozhodovala, protože jí to nepřísluší.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZu

„Bulharský prokurátor dnes pouze oznámil zahájení přípravného řízení v souvislosti s šetřením finančního úřadu o údajném porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. My jsme stále přesvědčeni, že jsme vždy jednali a jednáme v souladu se všemi bulharskými zákony i zákony Evropské unie.“

Hlavní obvinění proti českému distributorovi se týká „vážných pochybení“, která údajně hloubkový audit odhalil v obchodních smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek. Na základě namátkové kontroly některých ze 143 uzavřených kontraktů má údajně prokuratura podezření, že v činnosti ČEZu docházelo k pokusům obejít platný zákon.

Prokuratura vyšetřování spustila, když v únoru vyhnal skokový nárůst cen elektřiny do ulic desetitisíce Bulharů. Vlna protestů zlomila vaz vládě, která se ještě před svým pádem opřela do fungování ČEZu. Česká firma proto tvrdí, že je obětí politických bojů.

Obvinění ČEZ odmítá, stejně jako jakékoliv porušování pravidel hospodářské soutěže. Nejnověji čelí vyšetřování ze strany antimonopolního úřadu kvůli podezření, že společnosti vzájemnou spoluprací znemožňovaly spotřebitelům, aby snadno měnili dodavatele. „My jsme stále naprosto přesvědčeni, že jsme vždy jednali a jednáme v souladu se všemi bulharskými zákony i zákony Evropské unie,“ uvedla mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová. Pravidla podle ČEZu porušili právě Bulhaři. Firma proto poslala stížnost na jejich postup přímo do Bruselu a kauza se řeší na nejvyšší unijní úrovni. 

„Nyní bude třeba vyhodnotit situaci a zajistit, aby veškerá pravidla vnitřního trhu byla dodržovaná. Takové je naše stanovisko a uděláme cokoliv, co je v našich možnostech, abychom ochránili pravidla vnitřního trhu, ale v této fázi právě analyzujeme situaci,“ prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Petr Nečas:

„České společnosti mají jednoznačně podporu české vlády v těchto svých stížnostech, protože chceme, aby bylo zachováváno evropské právo a především byla zachována integrita vnitřního trhu. A my máme obavy, že některé kroky bulharských autorit narušují integritu vnitřního trhu.“

Rozhodnutí do 16. dubna

ČEZu kromě žalob hrozí v Bulharsku hlavně ztráta licence na distribuci elektřiny, o kterou už přišel v Albánii. Jestli bude firma na Balkáně skutečně tratit další miliardy, bude jasné nejdříve 16. dubna, kdy má o odebrání licence rozhodnout bulharský regulační úřad. Ani na něm přitom nenechal prokurátor nit suchou. Podle šetření je jeho práce neúčinná a plná nedostatků.