České firmy se zadlužují v eurech. Meziročně si v cizích měnách půjčily o čtvrtinu víc

Události ČT: Nárůst půjček podniků v cizích měnách (zdroj: ČT24)

České podniky si čím dál častěji berou úvěry v cizích měnách, především pak v eurech. Meziročně si takto podniky půjčily o 24,5 procenta víc než před rokem. Podle odborníků se takto zadlužují hlavně exportéři, kteří obchodují právě v eurech. Dohromady dluží firmy momentálně v cizích měnách skoro 300 miliard.

Financování projektu pomocí půjčky v eurech dělá čím dál více firem – téměř každá třetí. Většina z nich si takto začala půjčovat, ještě než skončily intervence České národní banky, během nichž byl kurz české měny uměle držen na úrovni 27 korun za euro. V době, kdy teď koruna posiluje, můžou na eurových úvěrech i vydělat. 

„Především exportéři, jejichž výdělky jsou potom také v eurech, se tím zajišťují proti výkyvům měny. Je pro ně přirozené, že když většinu nákladů platí v eurech, tak proč by také v eurech neúvěrovali,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Až 80 procent všech úvěrů má v eurech i firma Seko Group. Vyrábí díly hlavně do energetického, ale i leteckého průmyslu a každý rok investuje do nových technologií, na které si teď většinou půjčuje. Zčásti v eurech chce financovat i novou výrobní halu za asi 40 milionů korun.

Třetina úvěrů v eurech není podle analytika problém

Půjčky firem v korunách naopak meziročně mírně poklesly - o tři miliardy. „Pro malou otevřenou ekonomiku, která svojí strukturou má blízko k eurozóně, si myslím, že zhruba třetina úvěrů v eurech není problém, pokud firmy dokáží dobře řídit svá finanční rizika,“ okomentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Objem půjček podniků
Zdroj: ČT24

Přesně opačný postup v zadlužování zvolily domácnosti, které si půjčují téměř výhradně v korunách.