Bitcoin prudce rostl, hnal ho zvýšený zájem investorů z Japonska

Bitcoin překonává další a další hranice (zdroj: ČT24)

Hodnota digitální měny bitcoin už překonala hranici čtyř tisíc dolarů (bezmála 89 tisíc korun). Od začátku letošního roku tak jeho cena stoupla už čtyřnásobně. Za růstem kurzu stojí v posledních dnech hlavně zvýšený zájem investorů z Japonska. Hodnota všech bitcoinů v oběhu se teď pohybuje okolo 64 miliard dolarů.

S odvoláním na server CoinDesk, který se zaměřuje na zpravodajství o digitálních měnách, to uvedla televize CNBC. Od začátku roku hodnota bitcoinu stoupla už na čtyřnásobek a od začátku srpna zhruba o 40 procent.

Zájem o bitcoiny vzrostl za poslední týden, kdy stouply také ceny zlata, zatímco kurzy akcií a dluhopisů klesaly. Investoři se uchýlili převážně k bezpečným investicím a k alternativním aktivům kvůli nervozitě kolem Severní Koreje. Ta hrozí Spojeným státům, že zaútočí na jejich tichomořský ostrov Guam.

Kromě geopolitického napětí bitcoinu pomáhá i to, že se investoři k této měně vrátili po jejím rozdělení z 1. srpna. Když bitcoin úspěšně přečkal své rozdělení na bitcoin a bitcoin cash, zvýšil se zájem o bitcoin zvláště mezi institucionálními investory, upozorňují analytici.

„Výrazně začal růst až teď v srpnu, což pravděpodobně částečně souvisí s tím, že se bitcoin rozdělil. To je jeden důvod a ten druhý je efekt sněhové koule, kdy se samozřejmě o bitcoinu stále více píše s tím, jak roste jeho cena, tak více lidí chce do bitcoinu investovat. Protože bitcoin je stále ještě mladý trh, tak stačí trocha více mediální pozornosti a pak cena začne výrazně stoupat,“ řekl analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. 

Vývoj kurzu bitcoinu
Zdroj: ČT24

Od začátku letošního roku překonala digitální měna hned několik významných milníků. V březnu třeba předčila hodnotu zlata. Posílení o víc než 600 procent za víc než osm měsíců nemůže konkurovat žádná z tradičních měn.

„Ten efekt rapidního růstu počtu uživatelů by měl pokračovat i nadále, dle mého názoru není zdaleka vyčerpán. Na druhé straně je potřeba upozornit na to, že každý rapidní růst s sebou přináší rizika a přináší fáze jak rychlého růstu ceny těch aktiv, tak riziko polevování zájmu o tuto kryptoměnu, kdy cena bitcoinu může i velice prudce klesat,“ uvedl analytik BH Securities Martin Vlček.