Polovinu ruského dolu na železo vybudují Češi

Moskva/Praha - Až padesát procent všech dodávek pro železnorudný těžební gigant, který vzniká v západním Rusku, mají zajistit české firmy. Generálním dodavatelem investora, kterým je Magnitogorský metalurgický kombinát (MMK) bude brněnská společnost Alta. Její zástupci dnes podepsali memorandum o spolupráci s ruskou firmou.

MMK také s Altou uzavřela první kontrakt v hodnotě 200 milionů eur (asi 4,7 miliardy korun) na dodávku zařízení pro zpracování skrývky. „Část zařízení, do deseti procent, si budeme vyrábět sami. Bude se jednat o dopravníky nebo hlubinné stroje,“ uvedl předseda představenstva firmy Alta Vladimír Plašil.

Chystaný projekt má zahrnovat celý provoz od těžby až po zpracování rudy. Jeho hodnota je odhadována až na tři miliardy euro (asi 70 miliard korun). Důl podle předpokladů obsahuje zásoby železné rudy, které pokryjí potřeby MMK na dalších šedesát let.

„MMK má jeden zásadní problém. Vyrábí sice ocel, ale schází mu vlastní surovinová základna. S tím, co máme, pokryjeme zhruba dvacet procent produkce. Až se podaří rozjet projet ve spolupráci s českými firmami, budeme ji krýt úplně,“ zdůraznil v rizhovoru pro ČT ředitel a většinový vlastník ruské firmy Viktor F. Rašnikov.

První rudu by měl kombinát produkovat už v roce 2012, o čtyři roky později by už měl těžit více než 25 milionů tun suroviny ročně. V současnosti investor čeká zpracování posudků, podle nichž se rozhodne, zda těžba bude povrchová nebo hlubinná.

Příležitost účastnit se projektu dostanou, kromě Alty, i další české firmy. Jaká konkrétní zařízení však budou Češi do Ruska dodávat zatím není rozhodnuto. Určí to až jednotlivá výběrová řízení. Ta by měla být vypsána ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Možnost poskytnout část investic se otevírá také českým bankám. Některé z nich už svůj zájem projevily. „Ochota českých bank je určitě obrovská, protože tento projekt je vůbec největším v exportní historii,“ zdůraznil ředitel exportního financování ČSOB Michal Bakajsa.

Chystaný závod Bělgorodské oblasti v západním Rusku je prvním nově budovaným těžebním zařízením v Rusku za posledních třicet let. Jeho vznik je rakcí na rostoucí poptávku po oceli. Ruský trh roste tempem kolem jednoho milionu tun oceli ročně. Poptávka po surovině se však rychle zvyšuje po celém světě.